2022-12-01 59 浏览
第一次入元朗揾食 朋友带我去呢间装修劲打卡able而且款式几多嘅英式下午茶度high tea🫖❣️COUPLE's AFTERNOON TEA 配 雀笼花茶 $298✨顶层✨🥢英式提子松饼实在嘅提子松饼淋上黄梅酱 果酱微甜 咬开中间都有不少提子干🍇整体上酸酸甜甜 几开胃✨中层✨🥢迷你窝夫饼朱古力🍫酱加上暖笠笠嘅窝夫 绵绵嘅饼体带有蛋香 呢个记得趁热食🥢精选泡芙今次嘅精选系士多啤梨口味 混合而成嘅cream带浓香士多啤梨🍓味 冰凉嘅温度减低忌廉带嚟嘅油腻感🥢法式马卡龙一件系浓香朱古力 一件系清新柠檬香🍋脆皮外层轻压即碎 咬到中层黏稠扎实 甜度相对高小小 适合配埋花茶食用🥢焦糖可丽露黑蚊蚊嘅外表但其实外硬内软 用少少牙力咬开脆皮嘅焦糖味外层 入面系湿软嘅半融化状蛋糕类糊小甜 好味🥢日式蜜瓜卷呢个都系冻冰冰 中间包住固体状硬实实嘅蜜瓜cream 外围系软绵绵嘅蜜瓜味蛋糕 夏天食一定好清新🍈✨底层✨🥢鹅肝多士配无花果酱制作劲大方 鹅肝size有半块多士咁大 大部分人会觉得食鹅肝好济好heavy 今次配搭无花果酱 酸酸地中和返丰腴黏喉嘅口感 但更能带

英式提子松饼

🥢日式蜜瓜卷
底层
✨底层✨
🥢鹅肝多士配无花果酱
制作劲大方 鹅肝size有半块多士咁大 大部分人会觉得食鹅肝好济好heavy 今次配搭无花果酱 酸酸地中和返丰腴黏喉嘅口感 但更能带出鹅肝嘅油脂香

黑松露芝士杂菌焗酥盒

🥢黑松露芝士杂菌焗酥盒
真心推荐 超浓黑松露香 唔知真系以为自己食紧黑松露酱添 蘑菇切成粒状混合系芝士入面 加上外层酥皮盒好酥化 食完一粒想再食多粒🤭

🥢精选风味挞
今次系芝士挞 但相比起黑松露芝士酥盒略为逊色 牛油皮包裹淡淡芝士🧀

🥢藜麦沙律五色杯
呢个几得意 第一次食藜麦沙律 酸酸地嘅酱好开胃 仲有蓝莓同车厘茄面包粒 食落唔会咁单调

三文鱼籽蟹肉伴脆饼

🥢三文鱼籽蟹肉伴脆饼
三文鱼籽份量自己配搭 虽然细细兜但绝对够两个人分 蟹肉🦀略带鲜甜 爆汁嘅鱼籽同干争争嘅饼干啱啱好
玫瑰茉莉山楂茶

✨花茶✨
🥢玫瑰茉莉山楂茶
指定花茶摆盘劲有仪式感 粉红色茶具相当有少女心💖贴心地附上茶匙 可以将部份花粒放入自己只杯继续泡浸

平时一般食下午茶都系跟咖啡茶 花茶要另外收费 呢间竟然个套餐包埋 山楂茶酸味味好消济 我哋坐系度唔经唔觉都饮咗两大壶先走

2022-11-24
英式提子松饼