2023-03-06
💁♀️💁♂️ 2/3/2023(Thur), Dinner🍽近来屋企同公司既事务都好忙碌,真系要揾d机会去轻松一下,放松心情再迎接生活上不断而来既挑战💪🏻。呢方面最佳选择一定系近住A先生工作地点既苏豪区,大量不同风格既小店,每间都各有特色,今晚为食妙妙同A先生就拣咗位于伊利近街既 acquasala 。而今晚我地order咗:🔆 Scallop Carpaccio($138)切薄片既带子,加上沙律菜、红洋葱、车厘茄🍅、橄榄🫒同埋几片桔,简单咁混合埋一齐。带子薄薄的连埋爽脆既沙律菜,最特别系连埋桔片一齐食,酸酸甜甜既柑橘类味道,加埋带子既海产味道,入口清新开胃。🔆 Patagonian Seabass($188+40)煎香既海鲈鱼加上烧过既茄子🍆、红椒、瓜片同火箭菜,加上一个浓浓既蕃茄🍅汁。两片煎得皮脆肉嫩既鲈鱼已经起晒骨,食起嚟好方便。垫底既茄子🍆都唔好错过,吸收咗鲈鱼既鱼油连埋蕃茄🍅既香甜味,十分吸引。🔆 28 Days Dry Aged Rib Eye Steak 🥩($188+180)生熟度我地照旧选择咗medium,干式熟成过之后既肉眼🥩,因为酵素分解咗肉既纤维,所以食起嚟肉质
而今晚我地order咗:
🔆 Scallop Carpaccio($138)
🔆 Patagonian Seabass($188+40)
生熟度我地照旧选择咗medium,干式熟成过之后既肉眼🥩,因为酵素分解咗肉既纤维,所以食起嚟肉质比一般肉眼更软更嫩,而且肉既水份流失之后肉味更加浓郁,更带有少少类近芝士既味道。店方简单用上少少盐同黑椒调味就上枱,没有跟上任何酱汁,为既就系可以食到肉既原味,亦都系店方对自己出品既信心。
🔆 House White Wine($75)
来自意大利🇮🇹既白酒,入口清爽,配合带子或者鲈鱼都好匹配。
🔆 Orange Lemonade($55)
喺lemonade既基础加入橙汁🍊,除咗柠檬🍋既酸味之外再加上橙🍊既香甜味道。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆♂️(A先生)整体食评:❤❤❤❤❤(5/5)
❤🙆♀️(为食妙妙)整体食评:❤❤❤❤❤(5/5)
👉🏻 餐厅气氛好chill,播住轻快既音乐,门口仲有两个outdoor既位可以用餐
A先生车友指数 🚗
🛣️ 交通容易指数:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊车容易指数:🚗🚗🚗(3/5)
👉🏻 苏豪区首选交通都系港铁到中环,再沿行人扶手电梯慢慢上嚟,而家天气凉凉地咁行都好舒服,又可以感受吓沿路既好轻松同relax既气氛
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆