2018-11-06 887 浏览
讲开Delifrance,佢喺小弟最初认识法国美食嘅餐厅,需知十几廿年前,法国菜都唔喺叫话好普及得紧要,上法国餐厅食饭喺何等大嘅一件事,而当时嘅Delifrance虽然喺卖法国嘢,但就走轻松、简约嘅模式,定价亦相宜。早排,同老婆出开尖东,就到访「新文华中心」嘅Delifrance轻松食番餐晏。餐厅开晌商场内,占商场一个大角落,地方都颇大,装潢以法国咖啡店为主,一边挨住落地大玻璃窗,我哋就当然揾个窗边位啦,外面正正阳光普照,感觉更舒服。晌出面柜位,亦摆放咗好多法式面包、咸点、蛋糕……等等,外观吸引,引人驻足观看。而电子餐牌就晌柜位上面,分别以3大类列出所有美食:经典精选、法式滋味及新品嘅特色千层面。当中,你会发觉每样食物都有两个价,一个喺双拼套餐价,另一个喺三拼套餐价,除主食,就视乎你想配跟餐沙律、是日餐汤、餐饮中嘅一款定两款而已。自己揾好位,落单后就由店员将食物送上,然而,餐具、调味料……等等,就自行在出面搞掂。黄栉瓜配蔬菜千层面 $79(双拼价)晌特色千层面系列中,其中一款喺全素,啱晒我老婆啦,所以,二话不说就相中佢。以意大利黄栉瓜、水牛芝士、忌廉香草蕃茄汁配千层面,焗出嚟效果几香,

黄栉瓜配蔬菜千层面 $79(双拼价)

晌特色千层面系列中,其中一款喺全素,啱晒我老婆啦,所以,二话不说就相中佢。以意大利黄栉瓜、水牛芝士、忌廉香草蕃茄汁配千层面,焗出嚟效果几香,千层面有咬口,整体上味道又唔会太淡口,加上仲伴有好多蕃茄蓉,酸香而清爽,而两侧嘅薯蓉,亦打得幼滑充满薯味。
黄栉瓜配蔬菜千层面
蕃茄芝士忌廉汤(跟餐)

比起饮品,老婆就喜欢饮汤多啲,蕃茄芝士忌廉汤亦好啱佢。虽然话加入芝士,其实唔喺好觉,反而蕃茄嘅味道几突出,口感柔滑,仲伴有一片百吉包衬番碗汤。
蕃茄芝士忌廉汤
焗椰香鸡野菌饭 $75(双拼价)

小弟本来都想食啲牛角酥、百吉包套餐,但呢个饭似乎够合老婆嘅健康标准,反正我咩都啱食。送上枱时散发出阵阵椰香,而个饭底都几爽口,捞匀啲汁净食都觉得好味;而鸡肉比预期中嫩滑,野菌都喺新鲜货,非罐头嘢,故此,我哋都相当满意。
焗椰香鸡野菌饭
即磨咖啡(跟餐)

餐后,未有即时离开,悠闲咁坐多阵,一边呷着杯即磨咖啡,一边享受温暖嘅阳光,想想旅行嘅事情,喺何等喜乐之事。
即磨咖啡
Delifrance屹立香港都好多年,虽然一路以嚟都唔算好起眼,但总有一定嘅实力,就如今日所试嘅两款主菜,既合口味,又做得唔错。