2018-06-27
呢个晚上约左一个好耐无见既朋友,咁佢呢排岩岩生日,就话放工之后约出黎倾下计食个饭,顺便去朝圣出名既珍珠奶茶,但饮珍奶之前,我地话想揾间餐厅轻食一下,食小小野先再去饮。朋友话想食日本菜,再加上openrice见到呢间叫moshi moshi既餐厅好似几多好评,就决定黎试下!地铁站B出口行过黎都唔算远,六点九行到过黎餐厅,都未洗等位。餐厅环境:餐厅环境好舒服,都有好多正宗日本餐厅既一啲摆设,摆设都几精致,几岩人打下卡影下相,我无影咁多,主要都系轻食为主!原条池鱼 $188先黎既系原条池鱼,餐牌话系筑地原条新鲜既池鱼,好耐无见过原条上,餐厅起左鱼肉,大概有九件,另外配上sauce,个sauce酸酸地好开胃,池鱼本身我都唔多食,首先佢绝对系无任何腥味,入口果个口感系好正,佢唔会话好难咬或者太软,口感岩岩好,肉质食得出系鲜,呢个价钱食呢个质数,还可以!章红鱼寿司 $18 甜虾寿司 $21章红鱼寿司朋友话味道还可以,我食果件甜虾寿司就好fresh,食落唔会有腥味或者臭味,通常去食放题成日会食到唔新鲜既虾,会有腥臭味,呢份甜虾系真fresh同好味!海胆和风军舰 $42 原条赤甘鲷寿司 $38朋友太钟
先黎既系原条池鱼,餐牌话系筑地原条新鲜既池鱼,好耐无见过原条上,餐厅起左鱼肉,大概有九件,另外配上sauce,个sauce酸酸地好开胃,池鱼本身我都唔多食,首先佢绝对系无任何腥味,入口果个口感系好正,佢唔会话好难咬或者太软,口感岩岩好,肉质食得出系鲜,呢个价钱食呢个质数,还可以! 章红鱼 寿司 $18 甜虾寿司 $21
朋友太钟意食鱼,佢话原条赤甘鲷寿司味道唔腥,口感好好。而我食既海胆和风军舰真系超级好味,海胆够鲜唔臭,三文鱼子好好味,鱼子油味重,吞拿鱼腩入口即融,估唔到呢个价钱食到呢个质素。
我不嬲都系有玉子必叫既人,日本餐厅多数都有玉子,估唔到呢到仲有明太子玉子烧,所以我系谂都唔谂就叫左,六件明太子玉子烧食完真系好想encore,不过只系轻食所以无encore,玉子烧上面有小量葱花同蟹子,配上甜而不"济"既玉子,夹埋明太子简直系人间美食,呢个真系必食推介!
最后我地仲叫左四串串烧,一味豚肉串有小小spicy,不过肉好软入口好好味,味道好过瘾;蒜香烧牛舌心好软,一咬就开,味道口感都唔错:烧鸡肝朋友就觉得麻麻,佢唔太钟意内脏,我就ok既,我觉得味道甜甜地,都几好食,一咬开就化,食完spicy跟住食左salty再去到个内脏就甜甜地,三个既味道真系好唔同;烧鸡皮串就好脆,炸油味好香,咬落好似食紧薯片咁。