2015-12-09 368 浏览
轻食寸烧之夜一行三位美女去到铜锣湾happy hour . 正在努力减肥嘅我,建议去食寸烧,因为一黎可以慢慢烧倾吓计,二来份量都唔会太多可以食好多唔同品种!你都位于铜锣湾嘅八寸,佢占地三层,地方唔大但系胜在舒服,空单咁都几大㗎!先来左一个佢哋嘅特色前菜,个名叫九小碟,系用九宫格方唔同嘅小食,同我之前去冲绳食嘅好相似呀!九宫格里边包括:矶烧鲍鱼牛蒡蒜头面豉青瓜小鱼干沙甸鱼苗小贝柱牛蒡红萝卜鸡丝沙律苦瓜每一次食嘢九宫格都会唔同,巴布次次有惊喜架最好食呢我觉得就系矶烧鲍鱼同埋面豉青瓜,鲍鱼弹牙又大只,青瓜嘅味道调得刚好!青瓜亦很新鲜?再嚟呢就系一个好特别嘅海之幸卷用昆布包住带子,放上新鲜海胆三文鱼子,配上红椒丝同金箔,华丽满分!接着出场嘅当然就系佢哋顶呱呱嘅烧物啦!烧牛小排拼牛舌先来一个好juicy 的牛小排同埋一个厚切牛舌,牛小排烧后外面带点焦香,里面却juicy 得很,肉味香浓!至于烧牛舌更加精彩,配上点点介未!生熟都刚好不会有根!超水准!还有这个紫苏鱿鱼卷你用紫菜和紫苏叶包住刺身鱿鱼烧,口感独特,紫苏味道清新!值得一吃!烧鸡掌中宝,朋友叫嘅时候我都唔知咩叫做掌中宝,原来系鸡脚中间果旧肉
轻食寸烧之夜
九小碟
先来左一个佢哋嘅特色前菜,
九宫格里边包括:
鸡丝沙律
苦瓜
海之幸卷
再嚟呢就系一个好特别嘅海之幸卷
接着出场嘅当然就系佢哋顶呱呱嘅烧物啦!
烧牛小排拼牛舌
烧牛小排拼牛舌
先来一个好juicy 的牛小排同埋一个厚切牛舌,
牛小排烧后外面带点焦香,里面却juicy 得很,肉味香浓!
紫苏鱿鱼卷
还有这个紫苏鱿鱼卷
烧鸡掌中宝,朋友叫嘅时候我都唔知咩叫做掌中宝,原来系鸡脚中间果旧肉啊!平时见到鸡脚会极速清光系嘅我,今次遇到烧掌心肉,实在太适合我了!肋皮相连很有咬口!正
烧粟米
还有蔬菜类的烧粟米
厨师精心地制作左一个蒜香秘制牛油,师傅唔会将佢涂上粟米度反而会放一九响粟米嘅上面大家就能够随个人喜好呢就睇下要用几多!粟米香甜同秘制牛油配搭得刚刚好!
最后点少得你一个甜品呢当日食咗杏仁豆腐伴红豆,清清淡淡,红豆大粒软甜,为今日嘅轻食寸烧画上完美句号!
  • 紫苏鱿鱼卷
  • 烧牛小排拼牛舌