2022-08-03 1046 浏览
自從禁左晚市堂食之後就全部外賣或者自己下廚,所以亦都冇再寫食評,而家重新執筆既第一篇就用女朋友生日既 lunch黎做個開場啦今次黎到板神係灣仔既分店,貪佢景觀開揚,可以用更好既心情黎為呢一餐生日飯加分。首先黎左沙律黎開開胃,酸甜清爽,大熱天時食真係好舒服之後就黎左個刺身三點,厚切肥美,味道唔錯,不過今日重點並唔係佢今日既主角黎啦,一陣就會將佢地送晒去祭我地既五臟府首先開始處理帶子同鮑魚,兩隻既size都非常大,自己買都唔會平,所以可見餐廳既用料係唔錯。帶子煎香左表面,而中間仲係生既,入口甘香鮮甜又軟嫩,加上魚子醬既咸鮮,充分帶出佢既美味,一流相比之下鮑魚就冇咁出色了,不過仍然係非常爽脆彈牙,只係冇帶子咁令人驚艷之後就到龍蝦,望住師傅係面前將龍蝦起肉,加上用龍蝦膏做成既醬汁,真係視覺同嗅覺既享受,龍蝦肉爽口鮮甜,醬汁濃而不咸,並冇蓋過龍蝦肉本身既味道,反而有畫龍點睛之效,令味道更上一個層次再落黎就到牛肉既部份,今次叫左美國牛,加多60蚊試晒厚切同薄切,薄切會加蒜片同葱粒,不過並冇蒜臭味同葱既草青味,只係增香,所以怕口臭或者怕葱味既朋友都可以試下,而厚切既牛肉就比較有咬口,兩隻各有特色,大

今日既主角黎啦,一陣就會將佢地送晒去祭我地既五臟府

再落黎就到牛肉既部份,今次叫左美國牛,加多60蚊試晒厚切同薄切,薄切會加蒜片同葱粒,不過並冇蒜臭味同葱既草青味,只係增香,所以怕口臭或者怕葱味既朋友都可以試下,而厚切既牛肉就比較有咬口,兩隻各有特色,大家不妨加少少錢試晒佢

最後就係用龍蝦頭煲既味噌湯同炒飯,到呢度其實已經好飽,味道唔錯既,不過同海鮮比就冇咩可比性了,最後上多個焦糖多士做甜品,表面香脆入面軟熟,非常好食

總結,呢個價錢係呢個地段食到呢個品質既野食,加上景觀同環境,我覺得非常值得一試
庆祝纪念
生日