2014-05-03 1802 浏览
星期日的下午, Diz 撇低胖子森, 相约好朋友y小姐去位中环IFC 的agnes b le pain grille享受一个afternoon tea。 点解 黎afternoon tea?事原我地两只野完成了training scheme ,咁当然要庆祝一番啦!其实都约咗好耐, 到半年后才实行XD 今次轻轻松松黎到tea, 的确系一件乐事! Y 小姐无意中揾到呢度afternoon set ,价钱俾其他酒店相对便宜, tea set for two hkd 348.   所以二话不说即刻订台啦!准时3点正到达, 先穿过香喷喷的花店,之后就好快进入我哋afternoon tea 之旅。 好好彩, 安排了我们坐窗口位,环境开扬同够光猛,食得都精神D! 好快就点了tea set 后 就拣选饮品。 我选择了marco polo, 其实系杯 fruity black tea, 果然很fruity, 闻落非常香的果味, 饮落又几清新㖞!仲要无限refill。登登登登!主角出场! 最底层系咸食, 中间系甜点,最高层系英式松饼。全部都系bite size,啱哂我哋两个鸡啄米同经常眼阔肚窄的女士XD!

登登登登!主角出场! 最底层系咸食, 中间系甜点,最高层系英式松饼。全部都系bite size,啱哂我哋两个鸡啄米同经常眼阔肚窄的女士XD! 首先开动最底层的咸食, 有沙律,汉堡包,多士。
呢个系烧吞拿鱼沙律配牛油果酱,很清新,块吞拿鱼烧得刚好!^^
另一个玻璃杯仔系几惊喜的食物, 大虾配咖哩汁沙律。 个汁Y 小姐话怪怪,但我又觉得几开圃, 咖哩汁不杰身,食落唔油腻。
小型汉堡内有一块HAM 同菜,这个不太好, 个MUSTARD 太多,抢哂D味><
另外咸食仲有一块小TOAST,外面包了CHEESE 内裹有D 半熟蛋丝, 几好味, GOOD!
终于黎到甜品,其实我对 AFTERNOON TEA 的甜品都冇咩期望,除了样子吸引外,大多数是偏甜。今次都唔例外。 甜品包括 blueberry muffin, brownie, apple crumble,还有一个小蛋糕。 muffin 系super mini size, 质感不好,一咬便很松散。 brownie 是极甜的。 唯一较好是apple crumble, 因为有我爱的 cinnamon !整体是可接受的, 毕竟价钱相对便宜。
最高一层 是英式松饼scone, 配了 berry source and cream cheese. Hm ...这个不过不失啦, 因之前食过四季的afternoon tea , 那里的scone 非常好味。 在有比较之下, agnes b 这个较为逊色点, 或许认为少了点牛油香味。
题外话: 侍应生服务一流, 还细心帮我地拍照呢 ^o^