2015-02-04 4378 浏览
每一次去食四川野心情都有D沉重。 好钟意佢地既香料味,最怕系第一啖已经辣到食乜都无味。今日同朋友去试呢间由外国人开既四川担担面,听闻review唔错入去坐低有D似快餐店形式,order左要即刻结账先。店面唔大,周不时会有人企门口等位(下午茶时间)。以小店黎讲,菜牌选择唔少,面类都有十几款,仲有凉菜同饺子。由于人手较少,我地既order都等左一阵先黎。成都担担面系捞面,有花生、芝麻酱、肉碎等。捞匀后个酱汁好浓,好香芝麻花生味,偏甜,好开胃。面条弹牙,感觉好dense,煮得岩岩好。食食下先开始觉得辣。重庆担担面系汤面,但其实汤份量少,刚刚浸到面条。D料同成都担担面差唔多,只系无花生同芝麻酱,汤上面有一片红油。呢个味道比较清D,无咁辣。凉拌海带海带切得幼身,味道比两个面辣,辣油落得比较多,但系好香口水鸡俾佢红红既辣油吓亲,但系其实唔辣。酱汁味道唔错,但D鸡冇乜味。用新鲜鸡应该会几好食见到隔离枱点左饺子,卖相几吸引,下次会去试下。

凉拌海带同成都担担面
口水鸡同重庆担担面
成都担担面

重庆担担面

凉拌海带
海带切得幼身,味道比两个面辣,辣油落得比较多,但系好香

口水鸡

见到隔离枱点左饺子,卖相几吸引,下次会去试下。
2015-01-31
凉拌海带同成都担担面