2018-12-05
呢间比人一种清新感觉嘅西餐厅,之前已经帮衬过,今次专登同朋友黎试晚市套餐有几款选择,可散叫或跟餐,当然跟餐系会抵D啦,一致决定要叫餐!送上田园沙律配热情果油醋汁作为开胃前菜,色彩缤纷,有菜有果肉,双重口感! 热情果油醋汁初食系几醒胃,但食到底部就有少少酸过头,变得有点呛喉! 提议醋汁可以减量/分开上!两款红白汤任选,选择忌廉磨菇汤,汤质比较杰身,皆因将磨菇打碎变成粒状,菇味颇浓,加入忌廉增加香滑感,味道唔错!主菜一 : 蒜辣天使红虾意粉 ($199),四大只红虾已经舖满碟面虾壳略带脆身,虾头位被虾膏填满,轻轻一啜虾味无穷而虾身肉多弹牙,唯要自己剥壳,对于手残的我有点儿不便...哈..哈....意粉份量唔算好多,被大量蒜粒加埋蕃茄酱一齐炒,酸甜中带点微辣,好味呀!主菜二 : 慢煮极黑毛猪扒配肉桂苹果汁 ($229)比拳头再大D嘅黑毛猪扒,预先切成一块块,见到内里仍带点粉红色,肉质几嫩,少少脂肪感! 以肉桂苹果汁嘅酸甜味中和肉类嘅腻感!非酒精饮品半价,钟情叹杯咖啡,加$20叫左杯Cappuccino,绵滑奶泡拉左一个心型图案,热度好够,份量亦都好够!一啖咖啡,一啖今晚甜品: 芝士蛋糕
虾壳略带脆身,虾头位被虾膏填满,轻轻一啜虾味无穷
主菜二 : 慢煮极黑毛猪扒配肉桂苹果汁 ($229)
一啖咖啡,一啖今晚甜品: 芝士蛋糕,甜滑味浓,以士多啤梨果酱伴食,加多一份果香味,非常贴合餐厅主题