2020-07-21
一般去「叹茶」或者「叹返一盅两件」,都系去中式酒楼饮茶食点心。 而一般中式酒楼人声鼎沸、环境挤迫,人多时仲要搭枱,感觉好唔自在,同「叹」嘅感觉有落差。今日就去咗【星•68】感受真正叹茶喇,【星•68】喺中环万宜大厦万宜廊,要喺万宜廊外面停车场侧边入。装潢系中西合璧风格,中式老店嘅地板瓷砖、藤椅、水墨画风嘅碗碟;西式嘅吊灯、挂画、金色配蓝色嘅筷子匙羹。地方宽敞,枱与枱之间有足够空间。整体感觉雅致又新潮,冇中式酒楼𠮶种压迫感。再加有镬气嘅open kitchen,非常干净整洁,食得放心,真系feel到真正嘅「叹茶」。感觉满分,但食物先系最重要一环。坐低先叫壶茶,原来茶连西式茶都有得拣,我哋叫咗【伯爵茶】,食中式点心饮西式茶真系第一次试,但原来仲有更惊喜嘅选择!【星•68】同【丸。茶手作】合作供应台式茶饮,order台式茶饮可以豁免茶钱,真系好抵。我哋就叫咗【香浓芝士奶盖x铁观音奶茶】同【黑糖珍珠x咖啡拿铁】。点心可以喺点心纸落order,不过原来用电话scan QR code落系多啲菜式。【68荟萃全盒】即系点心拼盘,六款点心,三款咸点三款甜点,装喺个木盒度,好精致。虾饺好大粒,里面虾肉都
【68荟萃全盒】即系点心拼盘,六款点心,三款咸点三款甜点,装喺个木盒度,好精致。虾饺好大粒,里面虾肉都几多;牛肉烧卖啲牛肉味都几浓。最得意系青蛙造型嘅豆沙包。 【浓鸡汤松叶蟹钳灌汤饺】灌汤饺皮薄饀料足,真系成只松叶蟹钳喺入面㗎,浓郁鸡汤令蟹钳更好味。 【话梅叉烧酥】外皮好松脆,里面仲出紧烟,好香口,不过话梅味就淡咗啲。 【酥炸鱿鱼须】炸出嚟热辣辣,里面鱿鱼爽弹。一碟份量都几多,两个人食到好饱。 呢度另一卖点就系有多款滋补炖汤供应。天气炎热再加上疫情反覆,饮返盅【金银菜南北杏炖白肺】清热润肺就perfect啦。 完全嘅一餐当然要以 甜品作结。
【莲蓉西米焗布甸】焗出嚟好香甜香滑。
【燕窝奶黄煎堆】煎堆外脆内软又香口,仲有养颜燕窝添! 环境舒适地方干净、食物选择丰富、味道好又有特色,好满意,好满意。今次两个人「战斗力」有限,下次多啲人可以拣午巿套餐,试埋小菜同粉面饭。 由即日起至31/7,堂食同外卖自取点心菜式、丸茶手作饮品都有 68折添~