2022-06-05
香港人对粤菜总有着亲切感, 同家人或者老友相聚时, 食粤菜 总会有家的感觉~终于约到老友收工食晚饭, 来吃粤菜吧~ 目标好明确, 我哋系为咗食片皮鸭而黎嘅, 就直接叫 “经典填鸭四位套餐” 吧~ 风味脆脆酱瓜脆瓜精致够入味 脆脆的 系今个晚饭嘅清爽好开始~ 花雕醉鸡滑滑鸡件 淡淡酒香, 感觉恰好~黑松露酱爆虾球带子带子鲜嫩 虾球爽口弹牙, 我最钟意佢个汁清清地,唔会冚晒材料嘅味道~ 花胶云吞鸡呢个汤好饮呀, 清甜甜 花胶挻身弹牙, 饮完嘴唇黏黏的 满满胶原感~ 无意间俾我望到 佢即场切鸭啊~ (挂住倾偈都比我描到佢, 好明显我莫名地钟意睇人切鸭啦~XD)香酥烤鸭 (半例)摆盘精致, 觉得自己食起上黎 人都精致啲~ 占家仲用暖包座住蒸笼底, keep住个饼皮暖软, 好欣赏呢啲细心位~ 虫草花翡翠苗老上海炒饭呢个炒饭我推介呀平时晚饭到咁上下, 我真系唔会食得落个饭了~ 呢个饭味道质感都丰富, 够香口, 劲有屋企嘅感觉, 我食咗一啖之后竟然有encore嘅感觉啊! 招牌小笼包小笼包 ok 嘅其实, 只系我小心翼翼咁夹, 点知佢爆咗, 另一位朋友都爆咗, 有½人夹爆咗… 我伤心咗… XD但系个
终于约到老友收工食晚饭, 来吃粤菜吧~
风味脆脆酱瓜
脆瓜精致够入味 脆脆的 系今个晚饭嘅清爽好开始~
花雕醉鸡
滑滑鸡件 淡淡酒香, 感觉恰好~
黑松露酱爆虾球带子
花胶云吞鸡
无意间俾我望到 佢即场切鸭啊~
香酥烤鸭 (半例)
摆盘精致, 觉得自己食起上黎 人都精致啲~
虫草花翡翠苗
老上海炒饭
呢个炒饭我推介呀
平时晚饭到咁上下, 我真系唔会食得落个饭了~
招牌小笼包
我伤心咗… XD
但系个米醋又系抵赞嘅, 唔清新零呛喉, 轻轻的提升整个味道, 提鲜减腻, 系我少有欣赏嘅醋~