2021-06-20
苏豪区的确有好多嘢食,今日同朋友趁假期嚟到苏豪区觅食,你都士丹顿街见到一间几别致嘅小店,虽然系下午两点几仍然有lunch set供应,于是就入咗去医肚。小店嘅名称叫做微醺,佢哋除咗有见到indoor area, 仲有outdoor terrace. 不过天气热,都系凉下冷气好啲。佢哋嘅lunch set包沙律、餐汤、主菜和饮品,都几丰富。佢哋嘅沙律有田园沙律和水果沙律两款选择,我哋每样叫左一款,味道都非常唔错好新鲜。餐汤系蕃茄汤,质地有少少creamy, 配埋仲热嘅甘笋包,呢个头阵都算打得唔错。饮品如果唔加钱都会有普通咖啡、热茶、汽水、果汁选择。我哋选择左橙汁同苹果汁。至于主菜,我哋选择咗一份all day breakfast, 份量都唔少㗎,而且好特别,呢个早餐有西多士食,中西特色食物都集中系呢份早餐,都几特别,我都系第一次all day breakfast食到西多士。另外仲有沙律、芝士大啡菇(好Juicy )、烟肉、黑松露酱炒滑蛋(好味)、纽伦堡肠,食完都真系几饱。朋友就叫咗轻煎三文鱼扒配嫩菠菜沙律,三文鱼扒肉厚新鲜,轻煎过都带点香脆。最特别嘅系下面嘅菠菜沙律,每一块菠菜叶都非常新
朋友就叫咗轻煎三文鱼扒配嫩菠菜沙律,三文鱼扒肉厚新鲜,轻煎过都带点香脆。最特别嘅系下面嘅菠菜沙律,每一块菠菜叶都非常新鲜鲜嫩,而且味道重带一点甜,就算食开菠菜,都未必可以立刻意会到原来系食紧菠菜,原来菠菜系甜嘅!真系好特别。