2020-07-20
放工想同同事去食泰国菜,谂反起之前食过太和有间唔错既泰国餐厅,于是再次来临,但去到先知餐厅转形做泰式粉、面、饭,同事话无咩所谓,于是入了去坐低,一打开Meau巳被一碗巨大杂锦所吸引,同事就想食烧黑豚肉饭,当揭到Meau最后一页,原来仲有小食提供,价钱都好抵,十几蚊就有一款,我同同事就加了泰皇单骨鸡翼、泰式炸鱼饼,而饮品就叫左冻龙眼冰同冻柚子蜜。巨大杂锦,好大碗,里面有肉丸、鱼蛋、牛丸、牛肉片、扎肉、鸡丝,鱼漂等,配埋金边粉,份量足够两个人食,而且配料每款都有三粒,食完真的好饱。单骨鸡翅,望落好似普普通通,咬落先知原来腌制过,少少辣辣地,感觉似泰式风味,至于炸鱼饼,虽然系炸但咬落唔会干增增。朋友的烧黑豚肉饭最后送上,香喷喷,望到都流哂口水,面头有些白色一丝丝的东西,以为系姜丝,原来系青咖哩捞青木瓜丝,好醒胃,朋友急不及待要开动,佢话豚肉薄薄的,个酱汁配合得好好,加埋只太阳洗心蛋,好Juicy 野味。整体黎讲,价钱加上食物质素都算唔错。
整体黎讲,价钱加上食物质素都算唔错。