2019-05-05
之前经常去裕满人家帮衬,上个月光荣退场,变咗牡丹金阁!星期日谂紧食乜早午饭之际,就同老公提议去试试牡丹金阁,如果唔错的话可以延续我地行去交通广场饮茶既嗜好去到茶楼大概10:45,接待员见到我地已经主动安排入坐。老公有啲唔满意系安排我地坐电梯走廊既两人枱,少少对住出菜位走廊我倒觉得冇问题⋯大厅既枱梗系安排比4人或以上啦!坐低落柯打,点咗六款点心⋯咸水角、咖哩土鱿、叉烧包、千层糕、牛肉球、鲜虾菜苗饺!呢度仲keep住有雀巢芋角,依家好多茶楼唔做喇,识食既朋友可以黎食喇。第一款送黎既系咸水角呢款系我同老公摰爱,佢哋整得脆口而且唔系夹肥猪肉,真系食得好满足。之后黎牛肉球、菜苗饺同土鱿⋯款款新鲜唔浓味,好抵赞。最后上埋叉烧包同千层糕正吖~叉烧包唔系劲多献果款,有叉烧食,包松软。最开心系千层糕真系用咸蛋黄果款造法,唔系千层奶黄糕,实在太难得
咸水角
鲜虾菜苗饺