2023-01-05
阿啡 affee📍鲗鱼涌海光街26-36号太丰楼地下2号舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━前几日去糖厂街市集嘅途中 就见到呢间黄白色调嘅cafe 小店面积不大 但装修得好精致🤩 平日返学返工之前嚟买一杯啡就啱啱好@Lemonmediahk临走之前店员仲比我试咗手冲 系带少许甜味嘅 虽然我唔常饮手冲 但系都觉得的确唔错━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━☕ Hot Latte (fruity) $42▶︎ 店员细心咁介绍fruity同nutty 最后我就拣咗fruity 有靓靓嘅拉花😙▶︎ 入口的确有果酸 但酸味唔会非常之重 同咖啡几balance好味指数:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍵 Hot Matcha Latte $50▶︎ 特登想用一用佢地嘅外卖杯 杯身有logo 并没用咗可降解材质嘅分解杯▶︎ 抹茶味道唔算太浓 依然都系balance几好 奶味同抹茶味都呈现到😲好味指数:●●●●○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍰 banana bread $26▶︎ 香蕉面包🍌 有香蕉本人同坚
📍鲗鱼涌海光街26-36号太丰楼地下2号舖
☕ Hot Latte (fruity) $42
好味指数:●●●●◐
🍵 Hot Matcha Latte $50
好味指数:●●●●○
Hot Matcha Latte
🍰 banana bread $26
▶︎ 香蕉面包🍌 有香蕉本人同坚果
▶︎ 湿润度好够 食落口感扎实带气孔 间唔中咬到核桃碎都好唔错🙌🏻
▶︎ 香蕉味都几出 甜度不高 唔会好似想象中咁heavy🤭
好味指数:●●●●◐
banana bread
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🥯 pistachio & seasalt bagel $36
▶︎ 冇内馅嘅bagel 不过中间都带有开心果碎 上面淋有开心果碎同海盐
▶︎ 虽然冇馅但系食落都唔会太寡 有阵时食到开心果香 有阵就有零零星星嘅海盐味🤤
▶︎ bagel烟韧度同断口性都正常 不过几钟意佢面粉香颇重
好味指数:●●●●○
pistachio & seasalt bagel
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到访日期: 12月头 (早餐)
快乐指数😋: ⑧⑦/①⓪⓪
性价比: 🌕🌕🌕🌑🌑