2014-08-02
虽然有话Happy Friday,但我就较钟意星期六,因为一至五始终都要返工,就算唔忙,做嘢都总会累积一啲倦意,而星期日点轻松,又喺会想到第二日又要返工,所以,星期六嘅感觉就最好,完晒5日嘅工作,又有个星期日做缓冲。再一次趁著悠闲嘅星期六下午,同几位朋友晌西环游转,嚟到「优闲」休闲咁叹个下午茶 !「晌西环游转」喺讲紧同朋友揾「优闲」嘅经历,明明话晌第二街,一来一回行过都唔见,啊!原来小店晌石阶横巷之上,不过,让人感觉更宁静。认识依间小店喺从食友口中得知,知道店主阿Ling喺位小妮子,只身一人撑起成间店 ,凭干劲往前冲,逐步逐步做出一点点成绩 。小店环境唔大,呈长方形,墙壁贴上好多得意公仔,有花花草草,有热气球,有树有雀,甚有童话小国之感。由于开放式厨房已占去铺面一半嘅面积,所以,除几个吧位之外,就只有两张二人枱。而招呼、做菜、收拾都喺由阿Ling一脚踢包办晒,故此,都唔可以一次过应付太多人。就算嚟帮衬嘅朋友,都要有份悠闲嘅心,因为所有食品、饮品都喺即叫新鲜制做,要耐心等候一下。咪以为店主玩玩吓,倾谈间,佢都下咗唔少功夫,从墙上所见,贴有唔少厨艺证书,试埋佢手势之后,处事认真,对食
其实所谓半份、全份,都喺讲做班戟时个直径做几大,小弟拣坐吧位,最好就喺可以睇到店主点整份班戟。熟练嘅手势三两下就整好饼皮,再加入芒果肉、鲜忌廉、焦糖汁,卷起之后,放上Movenpick榛子雪糕(原餐牌喺士多啤梨雪糕,可以更改)及榛子仁(可拣杏仁碎或朱古力粒)就大功告成。 班戟皮又薄又绵,富蛋香,边位又香脆可口,而原粒榛子仁既脆且香,大大粒好有睇头;至于,Movenpick榛子雪糕榛子甜浓,香甜柔滑 ;班戟内大大片嘅芒果肉,清甜好味,向店主问过,芒果采用吕宋芒,所以,质素有番咁上下,店主仲话,焦糖汁、鲜忌廉都喺自家煮、自家打,务求焦糖汁唔会太甜,而鲜忌廉亦唔会太「漏」 ,所以,一啖一心机,$28其实好抵食。有时晌啲雪糕专门店食球雪糕都几十蚊啦,何况依家仲有咁多嘢 。 #7红桑莓配士多啤梨汁云呢嗱雪糕班戟 $28
同样落料十足无欺场,云呢嗱雪糕香滑,再配以酸爽嘅红桑莓、香脆嘅榛子仁,内里混有味道自然嘅士多啤梨汁,一样具水准嘅法式甜班戟。 玛莉鸡肉芝士班戟 $40
试过甜,点都要试份咸嘅,依个喺3款特色咸班戟之一,其余两款喺生果配棉花糖班戟及自家咸牛肉芝士班戟,而特色咸班戟无分半份 / 全份,只有全份份量。原来全份真喺几大份,拎上手好有重量感,而卷起嘅班戟有近成呎高,一个人食一份可以够饱肚 。所有咸班戟都可以配一款酱汁,选择有沙律汁、法汁或千岛汁,我哋拣咗千岛汁,整体而言,味道又真喺唔错㖞,鸡肉落得无手紧,软滑又有香草味,有埋火箭菜、芝士,令味道唔单调,有层次 。店主话个班戟饼皮跟甜嘅有少少分别,初头无留意唔多觉,讲完之后再食多两啖,感觉倒有些微分别,原来甜嘅以小麦粉做,至于咸嘅则用乔麦粉做,估唔到少少饼皮都咁考究。 法式班戟制作认真有水准,又试埋啲饮品如何?依家外面郁吓都超过30°C,由电车路行上嚟第二街话长唔长,短亦唔算短,但足够行到一身汗,所以,冰凉嘅嘢饮喺首选,否则,平时嘅我多数都一杯鲜奶咖啡衬住食 甜品。 Purple Smoothie $29
丝慕雪有3款味道:Summer Pink Lady、Purple及Yellow,随意挑咗一杯Purple Smoothie,其实睇住店主做杯丝慕雪,都可以喺件赏心乐事。紫红色嘅Purple Smoothie,外表带点冷艳,以香橙、蓝莓、香蕉鲜果肉打成,只喺加咗少少糖水,称得上成份天然,不过,奇怪在唔见佢整嘅时候有落奶或忌廉,有别其他做丝慕雪嘅手法,不过,入口质感仍然够绵密细滑,果香四溢,天然清爽,冰冻透心,绝对喺杯对抗盛夏热浪嘅消暑奇冰 。 冻忌廉红豆牛奶抹茶 $36
朋友所点嘅牛奶抹茶,同样唔失礼,以鲜奶咖啡嘅手法做出嘅牛奶抹茶,抹茶味不俗,口感幼滑,虽然杯面唧咗唔少忌廉,但忌廉都喺自家打,少甜,轻盈,将抹茶搞匀都唔会太甜赚。再者,红豆都采用大粒靓货,煮得软腍清甜。 「优闲」虽然地方细细,但坐落感觉舒适,真喺有一份休闲。对区外客而言,佢个位置确实有少少隔涉,但感受得到店主对食物嘅热诚同认真,加上咁嘅价钱有如此质素,值得再继续支持 !希望小店继续努力!