2019-11-23 462 浏览
今日约左个朋友入屯门食晚饭, 因为大家放工都比较迟, 预埋搭车过黎所以Book 左8:30。不过打电话去Book枱既时候, 店员提醒我呢度9点钟Last order🛎, 同埋hold枱只有10分钟, 大家都要注意番‼️华都商场算系比较旧式的商场, 因为唔系连锁集团既物业, 所以一直以黎都无话要翻新/ 重新装修之类, 同埋人流都唔会太多。不过以转角呢间餐厅黎讲, 算系好旺场, 系晚市期间满座, 我地去到既时候, 仍然有人等位。香蒜白酒蚬肉意粉 ($70)其实本身想叫咖哩汉堡扒蛋包饭, 不过卖哂… 😫 所以叫左呢个蚬肉意粉。老实讲, 小店入面既食物的确无街外大餐厅既大厨煮得咁好食, 因为意粉唔太挂汁, 味道方面食唔出白酒既香味。另外就系蚬肉入面有好多沙… 🤭应该系之前未等D蚬吐哂沙就煮, 所以食到索索声😅 不过佢地用料系多既, 因为真系有好多蚬, 同埋好多蒜片。同埋佢地用左少少干辣椒去调味, 用辣味去配搭海鲜系好稳阵既做法, 所以整体黎讲就中规中矩啦。蘑菇汤 及 热荔枝蜜桃茶 (+$8 升级至套餐)出面既蘑菇汤通常都会加忌廉去煮, 但呢度既蘑菇汤系真系只用蘑菇磨碎后再烹煮, 所以草青味比较重

香蒜白酒蚬肉意粉 ($70)
香蒜白酒蚬肉意粉

蘑菇汤 及 热荔枝蜜桃茶 (+$8 升级至套餐)
蘑菇汤
热荔枝蜜桃茶

出面既蘑菇汤通常都会加忌廉去煮, 但呢度既蘑菇汤系真系只用蘑菇磨碎后再烹煮, 所以草青味比较重。而是日餐饮系荔枝蜜桃茶, 味道正常, 蜜桃味既香, 不过用荔枝作热饮, 会令饮品带少少酸味, 如果只用蜜桃茶就会更好。

咖哩吉列猪扒蛋包饭 ($66)
咖哩吉列猪扒蛋包饭

朋友点左呢个餐, 我觉得卖相几吸引, 蛋的部分煮得唔错, 上碟时仍有少少湿润, 唔会太老。不过朋友话吉列猪扒口感较硬, 而且无乜肉汁, 所以影响味道。而咖哩则正常。

冻泡沫咖啡 (升级餐饮+$8)
冻泡沫咖啡

呢杯饮品既外观就唔系咁美观, 我未见过泡沫咖啡既泡沫可以咁多窿….😐

餐牌:
热荔枝蜜桃茶