2017-09-24
最近一股四川麻辣火锅嘅风气杀入香港,我跟友人纷纷对麻辣着了迷,股神朋友最近牛市赚了不少横财,决定获利回吐请我哋食餐好嘅。富贵朋友拣餐厅食饭,除了食物质素要好之外,环境同埋服务都要有返咁上下。第二次到访金公馆,上次小菜,今次火锅,果然另有一番风味,坐低叫杯清凉饮品~士多啤梨飘仙 $48~爽汤底是麻辣拼鲜果香鱼汤锅 $128,落足材料交足货 这里没有其他杂费,明码实价,火锅酱料每位 $20,中国茗茶每位$10。真系好少地方有咁企理嘅火锅酱料自助区,花款应有尽有我们当中不乏牛魔王,第一 round 已经 order了手切特选新鲜牛颈脊 $338 。红粉菲菲,雪花纹理超漂亮轻轻的置于麻辣烫滚几秒钟,半熟的牛肉最可口。入口即溶兼且牛味浓郁牛肉沾上麻辣汤汁,味道层次更加丰富。打边炉又点少得滑丸呢?今次阿Sir请食饭,所以食嘅唔会系普通嘅丸丸,第一次食到咁有特色嘅手打鲍鱼虾丸 $88 用鲍鱼壳上更显矜贵,鲍鱼混合虾肉,超爽口又弹牙。手打牛肉丸 $58 也是不错的选择。今晚我仲食咗一样好特别嘅嘢,因为我系唔食内脏嘅,但朋友就极力推介,所以我都试咗一口猪天梯 $58,入口爽滑。最后仲有卷到好似玫瑰花咁靓
汤底是麻辣拼鲜果香鱼汤锅 $128,落足材料交足货
手打牛肉丸 $58 也是不错的选择。
最后仲有卷到好似玫瑰花咁靓嘅美国安格斯肥牛 $138 今晚真系全牛宴啊
食饱饱又到吹水时间,继续讲下啲靓Number,女生们就唔客气,自动自觉拣选心爱嘅甜品,芒果黑糯米 $58 。芒果甜,椰汁香,黑糯米够 creamy 少食多滋味。希望个市继续牛,富贵朋友继续请我哋食大餐