2013-10-06
当日小弟生日,友人提议相约聚餐,就预订了位于旺角花园街入面新开业既韩国面店,叫新吉洞激辛辣面。本人一向对韩国野既认知都系烧肉同韩式料理 亦好少系香港听到有一间系专营韩国既面店,听老板讲暂时系试业阶段 十月中先会正式开门做生意 所以如果要试既话大家就要电话预约 亦有幸朋友能够预约成功。好喇,废话唔多讲,入番正题先咁当日8:00PM 坐底等食,等食期间亦见老板亲力亲为 落手落脚去做 亦因为得我地一枱客 都同老板嗲左几句,佢话汤底分为一至四级 四级为最辣 如果有人有幸能够完成四级汤底 而将面食哂,汤饮哂就能够影相贴在铺头留念 咁当然小弟个日只系试过一级。 好,去图先紫菜麻香饭团(集紫菜同芝味既香味,神奇既系能够解辣,非常有效,推介!!)传统韩式炒年糕 (除了年糕亦有鱼片,辣中有少少甜,年糕有咬口而不油利,鱼片弹口 。)糖醋炸鸡(香浓醋味,摆落口,口水分泌爆升,鸡炸得外脆内软,唔会炸得太粗身,炸粉亦见薄身)野味烧酒煮蚬 (清酒煮蚬就食得多,烧酒煮 ,我都系第一次食,先食第一淡蚬,蚬肉入面渗透左浓厚既烧酒香 其次就系本身蚬既鲜味 跟住就系辛辣既味,而烧酒煮过蚬既汤 味道鲜甜 辣而不过 味道适中)
功。
好喇,废话唔多讲,入番正题先
贴在铺头留念 咁当然小弟个日只系试过一级。 好,去图先
题外话/补充资料:
铺头入面佢有个位摆放左好多包装零食同其他冲剂 ,我买左包朱古力COOKIES 好好食 大家可以试下。
老板,员工好有礼貌,亦见有心去做 自己落手落脚 而且会关心客人需求 同问番意见 作检讨