作为口味重嘅朋友,泰菜确系不二之选,系香料、香料同超级多香料。先讲下环境,甫入门口就有一架笃笃系门口系觉得佢有心打扮下间铺头。个人觉得佢嘅2人餐好似太多,3人食刚刚好,叫好野食上菜都上得好快,点知第一个上黎嘅竟然系辣带子炒饭,是咁的虽然我吾系食紧fine dinning,但我系有超重嘅食饭仪式感,除非我叫系叫左一碟饭,如果吾系主食系应该食左前菜或者小食先上,hmm..但我都有食左,先讲个辣炒饭,我觉得有惊喜嘅,因为佢系用左pad thai嘅感觉,辣中带少少甜,每一啖饭带点湿润,带子似乎系急冻货,冇得重鲜味,但系佢加咗落炒饭,有少少辣辣地又甜甜地嘅味道,尚算不俗。然之后系青咖喱鸡,青咖喱嘅味道唔错,咖喱有颇重椰奶味,完全唔辣,但系鸡就一般啦,或者系我唔系好钟意食鸡,我觉得肉质一般,但唔算系overcook,夹系薄饼都食,都还好。之后送上嚟嘅系迟到嘅猪颈肉同埋柚子沙律,先讲柚子沙律,佢系用完只柚子灭落嚟嘅,加上花生洋葱等配料,入口有咬碎嘅柚子汁,配上香口嘅佐料,有别于一般柚子碎粒加沙律菜又系另一种柚子沙律嘅体验,至于猪颈肉系全晚最失望嘅一碟菜,虽然肉质都OK,但系味道有啲似叉烧,系要陪酱食先至可以挽回一把,个人唔会再食嘅一碟𩠌,食完柚子沙律芒果沙冰先上,其实已经食到我满头问号,芒果沙冰反而味道都可以,但系你好明显饮得出佢系浓缩饮品,加果肉加冰嘅味道,唔算难饮,但系好普通啰。之后上咗明炉盲曹鱼,个人好钟意食泰式明炉,因为我觉得热食系最好食,刚嚟到嘅时候我先试个汤底,酸味同辣味适中但未有鱼鲜味,鱼嘅肉质都几细嫩,加上汤底食都不俗,但系食到20分钟左右,就开始食到汤底有苦涩味,估计大约系西柠皮煲得太耐,浸左啲苦涩味出嚟,就开始减分啦。系食紧盲曹鱼途中,又杀出四只芝士焗蚝,我觉得芝士焗蚝都系失色,首先,先讲外表啦,佢焗到变咗金黄色本来系几吸引,食落去芝士皮外脆,但系咬落去芝士略带酸,然后食到只蚝似乎有啲干,欠缺左蚝本身嘅鲜味,下次我都唔会再order。讲完食物嘅质素反而想提一提餐厅侍应嘅服务,佢哋都几有礼貌,虽然上菜上到一头雾水,但系当我哋去食完青咖喱,佢都会主动帮我哋换碟,亦有主动问我哋需唔需要Wi-Fi服务,同埋非常之主动帮我哋加水,我觉得服务上面力挽狂澜一啲分数。今次大概食咗人均280蚊,食唔食自己衡量啦。
餐厅:泰式食- Causeway bay, Kimberley road
2020-05-30
  • 柚子沙律