2018-08-21
朋友仔话屋企附近最近开左间川菜餐厅,而且都几多人食,于是就拉埋我去试下⋯餐厅主打四川香锅及火锅⋯拣左基本的锅底后,就可以拣返自己钟意的配料。火锅的配料唔够就可以之后追加,不过香锅就要落单要拣好,因为厨房会帮你直接炒埋一锅。餐厅仲有多款四川凉菜提供⋯(系未知个香锅个份量时),我们叫左尖椒皮蛋及手撕鸡凉面。尖椒皮蛋用左黄色的皮蛋,食落比黑色个D软少许。我系叫左BB辣的皮蛋唔算好辣,少少的辣椒加上蒜蓉及芫荽,整体都几香。手撕鸡凉面比我想像中多面少鸡⋯但系个面爽口弹牙,好食!大家食之前记住捞均先食,因为个汁辣辣地都几香,加埋无骨的鸡丝、花生粒、葱、芫荽,味道同口感都不错!系火锅同香锅中,我们拣左试下香锅⋯由于我们可以再加配料,所以我们先拣左个健康素菜香锅($128)做基础,再另加鲜鱿($42)、嫩牛肉($42)、卤香牛舌($40)及水晶宽粉($26)。个锅比我还想大好多好多,而且入面的料很满的说!大家为左就我就叫左BB辣(其实有4个辣度可以选),好多BB辣的味道都会比较无咁香,不过朋友大赞呢到的BB辣都keep到非常香口!另外,钟意辣的你仲可以拣麻辣或泡辣味,我们今次就拣左孜然味。嫩牛肉的份量
嫩牛肉的份量都唔少,食到最后都见到佢的踪影。加上嫩牛的牛肉真系好嫩,而且唔肥,适合想食得健康D的大家。
另外我推介大家食香锅时,记住加埋水晶宽粉!个宽粉好弹牙,吸埋香锅的香辣味变到劲好食!我同朋友仔争住食(睇黎下次食要叫两份)!另外,平时食川菜都几油下,但呢个香锅香辣得黎唔油腻,赞赞赞!
食辣野点可以叫冰冻的饮品呢?餐厅除了汽水及酒水外,仲有多款梳打及沙冰。今次我们三人都各自叫左三杯沙冰。芒果味比较香甜,香桃及荔枝味就比较清甜,三杯都好饮,仲系解辣的良方。
成班女仔食饭,又点可以叫甜品呢?我们叫左呢份餐厅推介的黑糖糍粑!炸香的烟韧糯米外脆内软,洒上黄豆粉,点埋黑糖酱,口感一流,大家不容错过哦!
钟意我分享的,我邀请你订阅我的食评,我会继续与大家继续吃掉世界,甚至吃掉整个宇宙!(哈哈)