虽然今个冬天真系唔算冻,但系落雨同友人又无带遮,淋完变左两只落汤鸡都想食d 辣野暖下身呢间餐厅友人之前食过,佢话念念不忘想encore,咁就encore啦~繁忙时间每台限时90 分钟上图系毎位都会有既茶,茶钱$11。呢杯茶好多料,除左茶叶,仲有龙眼、杞子同有d 好似炒米咁既野(?)饮落除左茶味仲有甜味,$11 茶钱都叫俾得锯。因为呢杯茶系其他地方系饮唔到既。而且茶既味道都唔错。但当然都系个人口味啦,钟意饮传统中茶既就可能接受唔到呢度除左大brand 既啤酒仲有d 未见过既啤酒,所以我同友人都叫左一杯黎饮呢杯啤酒叫another one,酒精好低只有3.3%,$63有500ml,价钱唔贵首先要讲既系啤酒既温度,因为呢杯啤酒系冰凉,但唔系雪到冻既啤酒。啤酒serve 既时候都唔会冻到杯面有层水汽饮开啤酒既人应该都会不满呢个酒度都好意思serve俾客但系呢只啤酒既味道同饮开既大brand 系唔同,唔苦(或者可以话唔甘),菓香浓,同埋味道有d 酸酸地饮落去系唔似啤酒雪到好冻一大啖饮落去个种「爽」既感觉,相反我觉得似一杯饮品多d 泡打到好绵,饮落口唔会好似饮空气,d 泡都已经饮到呢杯酒既香气系呢

繁忙时间每台限时90 分钟

Another One

饮开啤酒既人应该都会不满呢个酒度都好意思serve俾客

系呢类餐厅饮到呢个质素既啤酒我觉得好surprise

唔饮开酒既都可以叫杯another one 试下

例牌水煮牛

例牌水煮牛($168)

呢道菜份量真系好大,因为除左水煮牛仲可以免费㨂多四种配料,我地分别叫左:薯粉、鸡脾菇、牛柏叶同埋娃娃菜

因为有薯粉,所以我地都无叫饭送呢个𩠌了
水煮牛with 配料

辣度可以自己选择左,五个辣为最辣,我地叫左两个辣。虽然只系两个辣,但系都食到辣味,尤其系薯粉同娃娃菜呢类咁索汁既配料,食多两啖都ok 辣,要饮啤酒解下辣

牛系用牛肩肉,所以好滑,唔会浸耐左就揩

呢个𩠌highly recommend,好浓好香,好惹味架!
霸王辣子鸡

霸王辣子鸡($135)

呢个又系需要highly recommend 既菜

无辣度选择,同个两个辣椒既水煮牛相比辣好多,有d 呛喉,我谂应该系大概三个辣椒既辣度

呢个鸡好值得讲,因为炸得好好,d 鸡入面系完全无死油系度,炸到干身、鸡皮都系脆既

但系唔会因为干身而柴皮,肉质都好松化

系一个好好送酒既𩠌

我地两个就叫左以上咁多野,无论饮品定系食物都好高质,味道好好!

可惜我地都系眼阔肚窄既人,饱到吃不下,两个𩠌都只系食左七成就要收手

个水煮既份量真系好大,成个面盆咁,其实两至三个人食饭都可以只系叫一个例牌份量既水煮item 就够了

呢餐饭真系食得好满意!
题外话/补充资料: 呢度既员工打扮可以好前卫,d 职员可以穿环纹身返工,呢一点我好appreciate。 因为服务业好多时对员工都有打扮既rule,其实餐厅既路线唔系fine dining就唔需要规管员工太多啦 每个人都一式一样成个机械人咁好boring
2018-12-23
Another One