2017-05-24 93 浏览
放工同一班同事食饭,行行下就去左西环呢面,呢间舖头都系小卷入面,虽然都唔叫难揾,但如果唔行开呢头都见唔到呢间餐厅!所以讲,香港既卷仔其实系最多餐厅既。讲返间餐厅先,入面装修十分都几别致,旁边有红酒架,睇得出佢既装修都花左D心思。最重要就系,其实佢都几近地铁站架,方便放工黎食饭!食物方面,首先讲左前菜既炸花生先,因为佢用既油好少,所以食下食下都不知不觉食左好多,而且入面仲甜甜地添而呢个海带条,睇见佢有D辣椒系入面,但其实辣椒只系用黎做吊味,唔会太辣,食落都唔错。呢碟铁板鱿鱼须,你可以见到有好多干辣椒系入面,可能怕辣既食家就会惊左佢,但其实呢D辣椒都唔会话十分辣,大家都可以试下。佢既鱿鱼弹牙辣椒既吊味反而带出左食物少少既鲜味,虽然有d辣,但当然无有怕喇。跟著到主菜,不得不赞,孜然寸骨。点菜既时候都心思思唔知食咩,直到见到格离枱上菜时见到呢碟,即刻又跟佢叫左个。上面放左大量的辣椒,食落麻多过辣,而且咬出D肉既时候,肉系无痴住D骨头,口感松软。一个字脆香臭豆腐并非一般旺角所见的臭豆腐,内里亦都唔会太「空气」。原本以为呢个系比较唔辣既菜式,点知因为佢会索汤,所以一口咬落既时候,反而佢系最辣既!皇
放工同一班同事食饭,行行下就去左西环呢面,
呢间舖头都系小卷入面,虽然都唔叫难揾,
但如果唔行开呢头都见唔到呢间餐厅!

所以讲,香港既卷仔其实系最多餐厅既。

讲返间餐厅先,
最重要就系,其实佢都几近地铁站架,方便放工黎食饭!

食物方面,

佢既鱿鱼弹牙

跟著到主菜,不得不赞,孜然寸骨。

脆香臭豆腐

皇朝粉丝煲
呢碟粉丝炒得十分均匀,夹起来的粉丝都好晶莹剔透,而且有弹性;不过提醒大家记住要捞下佢
如果食到底就会好辣。

酸菜鱼
因为我个人比较钟意食鱼,去到当然唔小得都叫碟鱼食下。十分值得赞赏既系,呢碟酸菜鱼既酸味真系会入哂落鱼肉度,而且汤既酸度十分足够
令我不禁同之前食果碟酸菜鱼(其他餐厅既)比较起黎,鲩鱼既鱼肉鲜滑度其实度度都差唔多,所以最需要比较既反而系佢既汤同埋入味程度,我觉得呢度做得十分出色

食左成晚肉,最后叫左碟蒜蓉油麦菜超级吸引,好有火喉,,而且唔辣的菜,就好似沙漠上的陆洲咁

总结黎讲,今次食饭体验都唔错,虽然辣就辣左少少,
但系难得既系辣得黎大家都会继续食
2017-04-18