2017-08-09
近期压力急升,日日都要食辣来减压。 亦同老公请假,同班食得辣嘅朋友去食麻辣火锅! 这次拣食金公馆,因辣椒及香料都由四川运来的。难得有辣精一齐食,当然食尽D~ 铺内有一个位置专放香料及辣椒,想加辣嘅可自便。 汤底我地点了「麻辣拼鲜果香鱼汤锅」,还要是大辣~~ 原想只点麻辣汤底,但我们会叫海鲜,所以鱼汤那边用来煮海鲜。 「麻辣拼鲜果香鱼汤锅」一上,成班辣精一齐尖叫。超级香,成个醒哂! 冰豆腐系食麻辣的必点菜!吸哂D汤,正到爆呀!! 另外有我好钟意食嘅鲜淮山同窝笋,爽甜! 牛是必点的,有几名牛魔王在,叫2碟牛是常识吧! 手切牛颈脊 打边炉必叫牛颈脊,肉质嫩滑、牛味浓、油花充足但不油腻。 第一块牛颈脊放在麻辣汤那边,辣味跟牛味互抢,有点浪费了靓牛。 之后我地决定所有牛都放在鱼汤那边煮,每一块牛也非常回味。 手切顶级牛小排 唔多地方有牛小排打边炉,但我钟意牛小排多d。肉质弹牙嫩滑,牛味浓但唔会太油。感觉无咁heavy,可以狂食。 牛胸油 因为不常见,也点了牛胸油,充满油气,但出奇地系爽脆质感。虽然系油但一D都唔腻。 手打鲍鱼虾丸 虾丸食得多,鲍鱼虾丸都系第一次食! 最坚系
亦同老公请假,同班食得辣嘅朋友去食麻辣火锅!
铺内有一个位置专放香料及辣椒,想加辣嘅可自便。
汤底我地点了「麻辣拼鲜果香鱼汤锅」,还要是大辣~~
原想只点麻辣汤底,但我们会叫海鲜,所以鱼汤那边用来煮海鲜。
冰豆腐系食麻辣的必点菜!吸哂D汤,正到爆呀!!
另外有我好钟意食嘅鲜淮山同窝笋,爽甜!
牛是必点的,有几名牛魔王在,叫2碟牛是常识吧!
手切牛颈脊
打边炉必叫牛颈脊,肉质嫩滑、牛味浓、油花充足但不油腻。
之后我地决定所有牛都放在鱼汤那边煮,每一块牛也非常回味。
手切顶级牛小排
牛胸油
手打鲍鱼虾丸
虾丸食得多,鲍鱼虾丸都系第一次食!
最坚系入面有鲍鱼粒,连埋个鲍鱼壳一齐煮。非常爽口弹牙,还有啖啖鲍鱼香。
到我地嘅另一最爱:海鲜
带子厚身又鲜甜,用鱼汤煮鲜味更特出。
龙虾仔已切好分上,方便打边炉嘅同时,肉质仲KEEP到弹牙,够新鲜!
沙巴龙趸唔贵,原条起片上,肉质很滑,2边汤底煮也很夹!
总结,非常回味嘅一餐!
太多嘢想食但人唔够多,下次真系要叫多D人唻食!
金公馆
铜锣湾谢菲道379-389号特丽楼1楼全层及地下5号舖