一阵子没回味湖南菜,这家店让我重温到那股辣劲的魔力🔥。肚子饿到咕咕叫,心思思想点份农家小炒肉,猪肉炒得外酥内嫩,青椒的清香咬上一口真是过瘾,唔辣过头,啱啱哋!豆瓣炒豆干就更加惹味,郫县豆瓣同熏豆干一拼埋,绝对系人间美味。清炒红菜苔就略嫌一般,可能过咗最佳食用期,不过都算清新。转个口味,试咗老黄瓜皮炒腊肉,腊肉味十足,一啲唔逊色,搭配嘅黄瓜皮又脆口,难怪成为桌上嘅Hot Pick。至于海带骨头汤,就异常普通,汤底未够深厚,海带选得太薄,失咗应有嘅糯滑。再讲番碗仔饭,简直系返到屋企嘅感觉,饭香四溢,个个饭粒分明,咬落去就系港人爱嘅灶香味。总体黎讲,店家烹调手法正宗,老黄瓜皮炒腊肉同农家小炒肉我会再点,海带骨头汤就下次唔洗啦。食物质素算系符合预期,再嚟肯定要试埋其他招牌!👍