2015-10-08
今日放假,去左尖沙咀弥敦道附近揾好野食:)众所皆知,尖沙咀出名多好野食,有韩国野,日本野 泰国野等等。但鸡煲也是我的至爱,加上天气最近开始转凉,于是就openrice一下附近有咩餐厅好介绍,睇过几间都觉得冇咩特别。之后揾到一间评价都唔错的奇乐鸡煲,于是决定一试。奇乐鸡煲位置都很容易揾到,系山林道个度,由弥敦道一转入去就即见到,大大只字写住奇乐:)门口装潢十分modern 有别于普通传统既鸡煲,真系好期待想试试! 佢总共分两层,楼下有个员工帮我地通知上面员工,安排位置给我们!如果有book位的话, 下面就会同你做confirm 上到去之后,员工都热情地招呼我地坐低,拿餐牌同我地介绍特色食物同餐厅理念 ,同出面食既鸡煲有何不同之处:)鸡方面有分泰安鸡 ,嘉美鸡,月皇鸡。第一次食鸡煲听 到原来鸡都有分咁多种,实在大开眼界 ,不得不佩服员工既讲解同餐厅既理念。最后我地简左个麻辣鸡煲,除左麻辣之外,仲有芝士鸡煲。鸡方面简左泰安鸡 有少少脂肪之余,只鸡仲曾经拎过奖!系台面的纸上亦清楚印上各年代鸡的演变 ,名称同埋特别之处。实在学到不少东西。最重要既都系,今日我地所食既鸡 ,其他材料都系真材实料,而
系台面的纸上亦清楚印上各年代鸡的演变 ,名称同埋特别之处。实在学到不少东西。最重要既都系,今日我地所食既鸡 ,其他材料都系真材实料,而且系全部新鲜! 食得好放心。我地两个人叫左半只鸡,鸡煲内材料香料十足,有洋葱,干辣椒,芫西,等等,由于干煲的关系,味道十分浓郁,又香口,叫左小辣已经十分惹味:) 叫半个鸡简直都唔系太够,泰安鸡的肉质口感都一流 , 皮下脂肪又唔系好厚 :)食完鸡之后,我地开始加入其他材料,职员同我地加入左清汤。都冇咩冲淡到本身既辣味。
经职员介绍,我地叫左新鲜既手打杂丸,鸡红,脘鱼腩,水饺同埋桶蚝做材料。手打杂丸有牛丸,墨鱼,虾,菱鱼!d丸夹的时候会轻微散开,证明入面冇加粉,正!全部用新鲜牛肉,虾搓成。味道方面出面买的不可比拟。真系好好食!
水饺叫左黑松露水饺,中意黑松露一定食。份量十足,冇偷工减料,十分香口浓郁:)我都系第一次食用黑松露咁贵既做既水饺 可见餐厅十分著重食物质素:)桶蚝方面放完落个煲度煲完都唔会缩水,最重要系大大粒得黎味道十分鲜甜:)juicy ! 一等的食材:)脘鱼腩亦十分脆口,口感十足。 鸡红系用左嘉美鸡的鸡红,都好新鲜 口感有少少似 猪红。
呢间餐厅真的很高质,我一定会带d朋友再返黎食多一次。:)