2016-03-25
平时出旺角都系食拉面、放题,估唔到旅游区都重有传统街市式熟食中心。今日K先生要去旺角买模型材料,顺道黎呢间我恨左好耐既餐厅食(话说K先生成日都话我身为女仔,竟然唔钟意食西餐,而系会食大排档、街边小食)去到既时候系12点左右,成个熟食中心都好多人😮连著西装既男仔都有,睇黎呢个熟食中心都好受周边打工仔既欢迎。所以系lunch time黎到既我地要揾左一阵先有位,而且一定要搭枱。一入熟食中心第一间就系澳门翠苑餐厅,亦都系我既目标不作他想,立即叫左最出名既咖哩牛腩农夫包!收左钱之后,职员会比个牌仔比你,揾左位之后放系枱面,职员就会送餐过黎。由于农夫包即叫即焗,要等大约10分钟。一黎到既时候,我有少少吓亲因为成个包好似mini南瓜咁大,旁边重有咖哩汁同罗宋汤跟埋(重点我一个人食哂🙄)整个农夫包焗得好脆,但又唔会㶶餐厅比埋胶手套我地去摵个包,细心农夫包入面有6,7旧牛腩,2旧牛筋,全部都炆得好淋。原本以为咖哩牛腩系平时食果种,原来牛腩系清炖,再额外跟咖哩汁,应该系防止咖哩汁整淋个包。用个面包顶点左咖哩汁试,估唔到望落咖哩系港式偏黄,食落却似印度式,即系有辣度并带有香料味,而且都好稠身,沾包食一流。
罗宋汤颜色对办,面头有辣油,但唔算辣,估计系蕃茄+牛脂肪既油。汤料好足有红萝卜、蕃茄、薯仔、大大粒牛肉,全部汤料都煲到软烂,饮落十分暖胃。
餐饮选左热杏霜,未饮已经闻到浓浓既杏仁味,但用既杏仁粉应该系低糖版,所以唔会太甜,如果唔够甜可以落糖,但我选择唔落糖,享受一下原味杏霜既滋味
食哂成个餐,又有面包同汤,当然饱到上心口,咁都只系60几蚊,果然系旺角平靓正之选!下次会想试下猪扒包同冻咖啡