2010-03-25
又系一棚人嘅饭局,仲有大部份东九人或晌东九返工,顺理成章就拣哩大荣华,除咗位置上就到大多数人,价钱亦系考虑因素,同枱友人想悭悭哋唔好食咁贵,大荣华确系经济之选,打开点菜纸过百款围头小菜、点心、炒粉面,样样都系卖$55,实在非常方便预数,兼且碟碟份量都有番咁上下,的确抵食!好似我哋8个人(2男6女),叫咗7𩠌,加埋个明火例汤同几个猪油捞饭,都唔使6旧水,食到肚满肠肥,哈哈!另外,𩠌菜水准都稳定,未必好到哗哗声,但点都唔会话好差。围头五味鸡 – 无考究个名嘅由来,睇样似烧味嘅油鸡,食落都似,鸡肉OK,都够入味。鸡蛋焗鱼肠 – 一上枱,一阵阵蛋香,个面又焗到脆脆,正!鱼肠洗我干净,唔觉有苦!虾酱豆卜蒸肉眼根 - 肉眼根咬落口几爽,虾酱蒸唔使讲够惹味,加埋索晒味嘅豆卜,捞饭至爱。蚬介姜葱牛肉煲 - 蚬介,又系咸香嘢,搭埋姜葱,成个煲变得香喷喷,不过D牛肉一般般,有少少嚡添。鲍汁脆皮豆腐 – 个鲍汁唔算浓,但显我个茨汁好油咁,唔知点解叫脆皮豆腐,咁煮法加埋个茨都变得唔脆啦!蒜茸炒豆苗 - 蒜茸炒乜都咁好食。鲍汁北菇扒波菜 - 鲍汁正如上面咁讲,个味道都系薄身咗,但幸好波菜够嫩,而D菇非常大只够厚
蒜茸炒豆苗 - 蒜茸炒乜都咁好食。
鲍汁北菇扒波菜 - 鲍汁正如上面咁讲,个味道都系薄身咗,但幸好波菜够嫩,而D菇非常大只够厚肉,好有睇头,系唔钟意个「胶水」茨,好杰!
整体哩讲,全部都算系D平价菜式,贯彻番围村菜特色,唔卖弄刀功,唔讲卖相,用料较平实同带D农村风味。虽则咁讲,但又唔确依度用料会好粗疏,无话粗制滥造或将货就价,而且招呼都OK,真系平靓正之选!