2011-10-08 31 浏览
当日是本小姐的农历生日,男朋友同我一家去利小馆吃晚饭。好在一早订左枱,未够7点就已经有好多人排紧队。四个人点了6样𩠌,当然有必点上海菜。小笼包 得4只,好少。虽然包里有好多汤,一咬就流出来。不过好明显系预先放入去的冻汤粒的效果,不是本身的肉汁。韮王炒鳝糊 韮王同鳝糊份量都几平均,没有突出之处,味道一般。红烧回锅肉配蝴蝶包 回锅肉好够味,太咸啦,一定要夹包食先平衡到。蝴蠂包好细件,都包唔晒一块肉。砵仔焗蚝 好似焗鱼肠咁,唔系个个人都啱口味。面有芝士,内里料有好多,不过蚝就好细只,食左都唔系好觉。担担面 有点辣,d面好张口,味道一般。炸银丝卷 外面炸得香脆,不错。食完主菜,差不多饱饱就叫埋甜品。脆麻花 炸得香脆,不像平时酒楼那些淡黄色同松化,这里的应该加了蛋黄,偏深色,咬落脆口。杏汁炖蛋 妈妈自己食晒,我试左一啖,正常杏汁炖蛋的味道。总括这里的食物份量偏少,味道普通,价钱不值。

小笼包

韮王炒鳝糊
韮王同鳝糊份量都几平均,没有突出之处,味道一般。

红烧回锅肉配蝴蝶包

砵仔焗蚝

担担面
有点辣,d面好张口,味道一般。

炸银丝卷
外面炸得香脆,不错。

食完主菜,差不多饱饱就叫埋甜品

杏汁炖蛋
妈妈自己食晒,我试左一啖,正常杏汁炖蛋的味道。

总括这里的食物份量偏少,味道普通,价钱不值。
红烧回锅肉配蝴蝶包
小笼包