芝加哥串燒酒場 (明雲閣)

Chicago Bar And Restaurant (Ming Wan Court)
2023-08-16 453 浏览
又到左一个月一次嘅月经饭,朋友话好耐冇食过串烧,见到元朗开咗呢间专食串烧嘅酒吧餐厅,一于过嚟Chill下。佢呢度嘅环境都几好,有个好靓嘅吧枱,够晒开扬,又有个超级大电视俾人睇波,应该都几好气氛。佢呢度嘅串烧种类真系好多,绝对系过百款,有唔同嘅部位,内脏或者味道。好似呢款鸡髀肉咁,可以一串系盐烧一串系芝士味,啱晒唔同人嘅需要。佢个鸡髀肉都几滑,热辣辣真系几好食。然后佢啲多春鱼的烧得够晒干身,唔错。之后佢啲鸡翼都有唔同嘅味道,分别系盐烧同埋蜜糖,最重要嘅系佢啲鸡翼唔会烧到干晒,出边个皮又烧到脆卜卜,系正嘅。平时食烧白鳝就食得多,烧东星斑你食过未?咁就可以嚟试吓啦,因为佢呢度竟然有得嗌。个鱼皮都系烧到脆卜卜亦都好厚肉,不过就会干身咗少少,但系绝对满足到啖啖肉嘅欲望。所以我自己觉得原来攞嚟烧嘅话,都系白鳝好食啲,可能因为佢襟烧啲冇咁易干。另外我哋叫咗一份烧贵妃蚌,佢啲贵妃蚌都真系好大只,呢个都要俾个叻佢。因为烧到啱啱好,仲好JuicY添。另外仲有盐烧广岛蚝,一串三只又几抵食,粒粒都胀卜卜,净系睇个样都觉得好吸引。不过如果唔系太过熟嘅话会更加好。我见到佢有玉子烧,佢个玉子烧都烧得几好味,甜甜地,

我见到佢有玉子烧,佢个玉子烧都烧得几好味,甜甜地,唔会太干。

蔬菜类我哋叫咗个烧大啡菇,我哋都冇预过原来佢只菇系咁丰富,有火腿同埋鹌鹑蛋喺上面。不过佢只菇一咬落去真系好Juicy。

最后个烧韭菜,朋友劲钟意食,因为佢笑得好好,唔会太老又唔会太干。

饮品方面,我叫咗佢呢度嘅麒麟啤酒,佢呢款麒麟啤有三只唔同嘅味道,分别有白桃,玫瑰同埋原味。我自己拣咗呢款白桃味,见佢咁有造型,原来上面啲泡系沙冰嚟嘅,饮落去冻冰冰,淡淡的白桃味,唔会太苦,都几好饮㗎,啤酒衬串烧真系一流。

2023-08-15