2013-06-20
一风堂,一间比我认为永远要排到七彩既拉面店~早前我朋友跟我讲好想去食呢间拉面店~当时因为我地大家都系尖沙咀既关系所以就由我去拎位先啦~~我好钟意呢个设计,就系可以自行拎飞最好就系佢可以自行入你既电话,系统就会自动打比你通知你准备入去架啦当日我地坐既地方就系厨房前面既吧木台位置~其实对于食野地方,我不嬲都麻麻地钟意坐吧木台~但系有得睇下厨师煮野~加上呢间要等咁耐,一次半次算啦其实系尖沙咀一风堂分店,吧木台下面会有个位置可以比你摆袋架不过小妹亦试过只系挂住拎袋唔记得拎电脑-口-所以大家坐吧木台个阵,记得拎哂d 野先走呀!!今次我地两个拣左两款拉面试下~分别就系【白丸元味拉面】,【赤丸新味拉面】【白丸元味拉面】以猪骨汤底做主角加以木耳,芽菜同葱做配料加以两块义烧做主食~今次我拣左硬身,因为我打算影相既关系xd所以当我影完相之后,面质都开始变软啦~另外朋友V 小姐叫了赤丸新味拉面,汤底仍然以猪骨汤底做主角,加以黑蒜油和红当当的辣酱虽然日本既辣酱其实都唔算好辣,不过大家好似我好怕辣既~就可以照叫赤丸但系走辣XDD(另外拉面中会有D 油份架,其实系猪油黎既~其实可以令整碗面香D 架)仲有大家都话一
所以就由我去拎位先啦~~我好钟意呢个设计,就系可以自行拎飞
最好就系佢可以自行入你既电话,系统就会自动打比你通知你准备入去架啦 当日我地坐既地方就系厨房前面既吧木台位置~
其实对于食野地方,我不嬲都麻麻地钟意坐吧木台~
但系有得睇下厨师煮野~加上呢间要等咁耐,一次半次算啦
其实系尖沙咀一风堂分店,吧木台下面会有个位置可以比你摆袋架
不过小妹亦试过只系挂住拎袋唔记得拎电脑-口-
所以大家坐吧木台个阵,记得拎哂d 野先走呀!!
今次我地两个拣左两款拉面试下~分别就系
【白丸元味拉面】,【赤丸新味拉面】 【白丸元味拉面】
以猪骨汤底做主角加以木耳,芽菜同葱做配料
加以两块义烧做主食~ 今次我拣左硬身,因为我打算影相既关系xd
所以当我影完相之后,面质都开始变软啦~ 另外朋友V 小姐叫了赤丸新味拉面,
汤底仍然以猪骨汤底做主角,加以黑蒜油和红当当的辣酱
虽然日本既辣酱其实都唔算好辣,
不过大家好似我好怕辣既~就可以照叫赤丸但系走辣XDD
(另外拉面中会有D 油份架,其实系猪油黎既~其实可以令整碗面香D 架) 仲有大家都话一定要试既半熟蛋~其实我系横岗拉面店都食过
但系对于我呢D太麻麻蛋黄既人,始终唔太吸引~
因为个次食系冻冰冰呀>.<但系今次我地叫左一粒各自食左半粒
加入汤中食原来系另一种风味呢~~连我都想Encore 多一只呢xd 另外我地两个仲可以叫到D 小食黎食XD
呢个系明太子饺子鸡翼,冇记错系$36/2只
其实味道都系唔错,但系价钱上真系贵左D 既 另外仲叫左一风堂义烧角包,呢个小包包都系的式之作~
但系都要$28/2件架~不过强烈建议要一到左即刻食~
唔系就会唔好味架啦~~小包既馅就系生菜+义烧+沙津酱
如果有兴趣既朋友可以去试下啦^^