2020-06-26
📌十常八九~深水埗呢间日式cafe算系我近排去过cafe入边最钟意嘅一间🥰店名也很可爱 无论系装修风格到食物饮品都很合我心意😍柔和嘅光线加上榻榻米和精致嘅食品令我彷如去了一趟日本小店 感受到小店的用心💯每一个角落都可以影到美美的照片☺️可惜座位不多 不能够容纳很多人现设预约制 可以IG direct佢哋book位见到好多人都摸门钉 所以记得一定要book位‼️可惜佢哋覆得都几慢 前两日DM左佢哋预留座位不过冇覆到 之后摸埋门钉 先至再book到🥺可能试业期间人手不够回覆客人booking而且仲有限时一个半钟 等食物嚟齐就已经剩返二十五分钟食嘢 好赶呀😩不过呢间cafe食物质素加上环境好高质 回头率100% 🤣好想试埋佢其他食品😋全部睇落好吸引呀❤️1️⃣ 十常吐司 $72 (8/10)呢款算系小店招牌 有点似法式吐司面包浸蛋浆 湿润又充满蛋香😋有啲似玉子烧咁嫩 又保留面包嘅弹性👍🏻加上糖浆同忌廉嘅配搭简直系Perfect池🤤个人觉得呢款系必点‼️2️⃣ 焦糖布丁 $38 (7/10)焦糖布甸卖相真系好靓 好钟意佢个杯🤣本身一送上嚟就裂开咗 但系店员都肯帮我哋换咗一份🙏🏻布丁充满着蛋香 焦糖味
呢间日式cafe算系我近排去过cafe入边最钟意嘅一间🥰
可能试业期间人手不够回覆客人booking
不过呢间cafe食物质素加上环境好高质 回头率100% 🤣
好想试埋佢其他食品😋全部睇落好吸引呀❤️
1️⃣
十常吐司 $72 (8/10)
呢款算系小店招牌 有点似法式吐司
面包浸蛋浆 湿润又充满蛋香😋
有啲似玉子烧咁嫩 又保留面包嘅弹性👍🏻
加上糖浆同忌廉嘅配搭简直系Perfect池🤤
个人觉得呢款系必点‼️
2️⃣ 焦糖布丁 $38 (7/10)
焦糖布甸卖相真系好靓 好钟意佢个杯🤣
本身一送上嚟就裂开咗 但系店员都肯帮我哋换咗一份🙏🏻
布丁充满着蛋香 焦糖味好重😋
见到差唔多每抬都有叫一个嚟食😂
3️⃣ 柚子乌龙茶 $42 (7/10)
天气咁热就会好想饮柚子味嘅饮品😆
都几清新解渴🍹
乌龙茶味道好出 柚子味反而不太重
整体味道冇乜特别
4️⃣ 黄豆黑糖豆乳 $48 (8/10)
可选择冻或热嘅豆乳
呢杯饮品几有惊喜 豆乳味好浓
好钟意佢嘅黑糖味 甜度刚刚好😋
不过白玉都几韧 唔系好咬得开🧐
💡整体嚟讲 环境真系超级正💯
虽然有限时 但系店员服务态度有礼貌
而且食物质素有惊喜 如果冇咁难book应该短期内会再去一次🤩
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整体味道😋: 8/10
性价比💵: 8/10
回头率😍: 9/10
环境服务🥂: 8/10
推荐指数👍🏻: 8/10
🍴: 十常八九
📍: 深水埗黄竹街2号地舖
🔍: 13:00-19:00 (Wed-Mon) *TUE OFF*