2014-10-11 4165 浏览
呢个食评我一定要写,而你一定要睇!话说今晚是占中13日内我们第一次去铜锣湾。恰巧经过南北楼这家在铜锣湾多年的餐厅,想到在这里那么多年也不会差到那里,便和太太决定一试。刚坐下便看看餐牌,心想:哗!也真的一点不便宜。于是便点了:- 鸡火津白,招牌鸡和杂锦锅巴。先来杂锦锅巴:杂锦即有鱿鱼、虾、茹、节瓜和火腿!无错系火腿而唔系云腿!我食紧中餐㖞!火腿?即刻呆咗。个献汁系用啲蚝油加上一个玻璃献,你能想像都那味道吗?招牌鸡:招牌㖞!老实讲,我有很大期望,但真系好差!第一,鸡系雪藏鸡。雪藏都算,你去咗啲雪藏味得唔得?第二,个汁,系辣汁。其实就系用辣椒酱加甜酱造成的。如果个厨师谂住用呢个汁去盖过的雪味,sorry..你一点都做唔到!个鸡皮...唉...好似老人家的皮咁....鸡火津白:呢个菜我食到想喊!因为我觉得就算一个唔识煮饭嘅人都应该煮得好过呢到!鸡即鸡胸肉,有四块,一点鸡味都无只有雪味。火即系火腿! 无错!又系火腿! 我真系只可以傻笑! 至于啲菜, 唉...只系娃娃菜来! 咁都算!但点解可以一啲味都冇?? 咁嘅餐厅都唔执?我请大家不要试!仲要一提,如果外国游客食咗呢间餐厅就放弃中菜,这便是罪大
呢个食评我一定要写,而你一定要睇!

咁嘅餐厅都唔执?我请大家不要试!

仲要一提,如果外国游客食咗呢间餐厅就放弃中菜,这便是罪大恶极了!
鸡火津白
招牌鸡