2020-05-25 283 浏览
近年同朋友好钟意去南丰沙厂呢间酒吧饮野,除左因为呢度嘅手工啤好有特色,而且呢度嘅环境比起一般闹市嘅酒吧清静座位又阔落,好啱同一班朋友嚟倾计饮野。我特别钟意饮呢度嘅 cha chan teng gose 咸柠啤,饮落充满香浓嘅小麦啤酒味外更真系有浓郁嘅咸柠味,令到啤酒嘅味道更fresh,入口清爽唔会苦涩,系新奇得来意外地配嘅组合,所以我嚟亲都系饮呢一款!另外要一提呢度嘅啤酒系有0.2L size提供,啱晒想浅尝嘅朋友~食物方面,呢度继续都主打创新嘅cross-over菜色,水准更系有意外惊喜!退役超人馅料有流汁嘅太阳蛋、火腿、bacon、salami、熏牛肉片、仲有牛油果蓉、蕃茄等等,再用啤酒包夹住,面包整得松脆,馅料亦够足料。另外因为我地有朋友唔食牛,原本打算叫走牛,店员细心地提出帮我地熏牛肉片另上。马来肉骨饭听到个名已经觉得好特别,钟意食肉骨茶嘅我地更加系非叫不可,呢个菜其实就系肉骨茶同risotto嘅cross-over,饭粒索晒肉骨茶嘅味道,加上risotto湿湿地嘅质感,惹味得令人食到停唔到口!麻婆玉米片最后饮啤酒当然唔少得煎炸野,呢个又系听个名都觉得好新奇,而且又觉得系唔会伏

退役超人

马来肉骨饭

麻婆玉米片
最后饮啤酒当然唔少得煎炸野,呢个又系听个名都觉得好新奇,而且又觉得系唔会伏嘅组合。果然呢个配撘相当不错,留意呢只麻婆酱系好辣!但系辣得好惹味,加上面头有sour cream中和下辣味,揸满每块墨西哥粟米片香口得不得了,系送啤酒必食之选!