2022-10-23
第一次入流浮山食海鲜,喜出望外👍🏻而家金钟东铁线➕屯马线开通后,对于我哋呢啲住港岛嘅入天水围再转的士去流浮山只系一个钟多啲,超方便。流浮山同鲤鱼门海鲜餐厅格局差不多,餐厅在海味街旁,呢间海湾要行得几入吓,怀旧门面加上高楼底,放了几把冇开嘅天花风车吊扇,感觉舒服不局促,又唔会嘈,坐得舒服。之后伙计带我哋出门买海鲜,呢间李光记海鲜档,老板娘娟姐老实唔会硬销贵价海鲜👍🏻我们买了蛏子,海虾,瀬尿虾,蚝,奄仔蟹,扇贝,娟姐话我们七个人食够喇。蛏子炒得够镬气,冇沙有鲜味呢个海虾本来谂住蒜蓉开边蒸,但伙计提议豉油王炒,佢哋呢度出名,因为开边蒸自己喺屋企都可以做,呢个豉油王虾真系整得好好味,色泽金黄就知道系好嘢,完全唔油腻,又唔会死咸,仲有虾嘅鲜味粉丝蒸扇贝食得多,但真系要整得好食唔容易,呢度整粉丝完全油腻,硬度适中,蒸扇贝时间火候控制得啱啱好,爽滑有鲜味,系我食过最好味嘅蒸扇贝。赖尿虾好大只,椒盐味刚好,唔会抢咗虾既鲜味,虾肉弹牙又内藏一整条虾膏酥炸生蚝,外面薄薄嘅脆粉包住juicy 生蚝,算系我食过最好食嘅酥炸生蚝盐焗蟹好多膏呢度嘅咕噜肉都系好出名,肉瘦但多汁唔嚡普通一碟炒生菜但都系好出色,应该先
蛏子炒得够镬气,冇沙有鲜味
盐焗蟹好多膏
呢度嘅咕噜肉都系好出名,肉瘦但多汁唔嚡
普通一碟炒生菜但都系好出色,应该先用海鲜汤浸熟再炒
今次呢餐真系好满意,价钱合理冇加一,应该会再嚟帮衬。