📍中环 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕❝近排最满意👍🏻人气高质法式Bistro🇫🇷试齐推介菜式😋置身法国一样🥰❞呢间法国菜餐厅出名以久 宜家先去食❤️发现到宝!虽然餐厅老板在年初车祸离世 但餐厅依然延续落去🥹🙏🏻一行5人试左好多款人气推介菜式✌🏻最后埋单一d都唔贵! 整体好满意 👍🏻系近排食过最高质既西餐之一🥰环境 气氛 同菜式质素都令我有番晒之前去法国既感觉🇫🇷😎大大力推介!🦴𝐎𝐬 𝐀 𝐌𝐨𝐞𝐥𝐥𝐞 $178 (5/5)呢个价钱有两大条牛骨髓 讲真真系抵到烂😂牛骨髓肥美 入口即溶 满口牛油香🤤就咁食会腻 但我地就好好善用佢送既餐前sourdough配牛骨髓食🍞抢住食劲快清晒🥰🪿𝐓𝐞𝐫𝐫𝐢𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐅𝐨𝐢𝐞 𝐆𝐫𝐚𝐬 $238 (4.5/5)鸭肝冻啖啖鸭油香 配上无花果酱😋一同涂在软熟既无花果吐司上 成个combo好正!🥰份量好多 有2大旧鸭肝冻! 呢个starter都系必食之一🥳🐮𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞 $218 (4/5)生牛肉他他捞蛋黄 软腍滑口😙酱汁带酸 几开胃!🌿🐌𝐄𝐬𝐜𝐚𝐫𝐠𝐨𝐭 𝐀 𝐋𝐚 𝐁𝐨𝐮𝐫𝐠𝐮𝐢𝐠𝐧𝐨𝐧𝐧𝐞 $128 (3/5)法国菜唔少得蜗牛! 我食个粒有沙壳☹️不过朋友们个几
📍中环 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕
❝近排最满意👍🏻人气高质法式Bistro🇫🇷
试齐推介菜式😋置身法国一样🥰❞

Os  A  Moelle

🦴𝐎𝐬 𝐀 𝐌𝐨𝐞𝐥𝐥𝐞 $178 (5/5)

Terrine  de  Foie Gras

Beef  Tartare

🐮𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞 $218 (4/5)
生牛肉他他捞蛋黄 软腍滑口😙酱汁带酸 几开胃!🌿

Escargot

法国菜唔少得蜗牛! 我食个粒有沙壳☹️不过朋友们个几粒冇~我觉得相对失色 食到最后都系有d腥味 好似唔算太新鲜🤔

Cuisse  de  Canard
Cruisse  de  Cancard

🦆𝐂𝐮𝐢𝐬𝐬𝐞 𝐝𝐞 𝐂𝐚𝐧𝐚𝐫𝐝 $268 (4.5/5)
主菜之一!系鸭髀🍗肉质好软腍好易拆晒肉~底下配有蘑菇🍄同苹果🍎入晒味好好食! 酱汁带酸甜 仲有莓酱 味道层次丰富😚

Shredded  Lamb  Shoulder

🐑𝐒𝐡𝐫𝐞𝐝𝐝𝐞𝐝 𝐋𝐚𝐦𝐛 𝐒𝐡𝐨𝐮𝐥𝐝𝐞𝐫 $398 (4/5)
另一主菜!系羊肩肉饼 煎得香脆 羊膻味都有 不过未算超浓 加上佢配上偏重味既酸甜veal sauce😙怕膻味既朋友都可以接受! 我反而觉得个酱汁略太浓味盖过羊味🤭(利申我系重羊膻控)

Risotto  de  Coquillettes

🍝𝐑𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨 𝐝𝐞 𝐂𝐨𝐪𝐮𝐢𝐥𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞𝐬 $168 (4/5)
On the side叫左truffle r (以为叫risotto点知黎到系通心粉😂)好香浓忌廉奶味同truffle味 通心粉沾满厚身酱汁 不过要share不然会太腻!🙌🏻

Bread

水怪注意❗️😂呢度冇tap water供应 每人$30有sparkling/still water任饮~💦

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Bouillon
上环磅巷6号地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_中环

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式
Os  A  Moelle