我通常睇到新野食都会睇定D等热潮冷淡嘅时候先去,而今次我就追上热潮😎,去到呢间铜锣湾新开嘅饼店,新到连openrice 都冇,但都要排好耐买到。究竟值唔值得去排一个钟呢? James Bon Bon Bakery位于铜锣湾边宁顿街,渣甸街嘅转角位,位置非常显眼。店舖由前四季西饼师傅主理,大家有冇觉得呢句野好熟面口,其实bakehouse嘅老板Gregoire,呢位成日喺镜头面前出现嘅肥仔都喺四季糕饼部出身😲😲。 开业冇几耐因传媒/blogger报道而成名,当日平日2:30去到已经排到出哂街,但因佢店舖面积细小,每半个钟只会出1-2小tray嘅包,要等好耐先拎到,或有可能冇自己想要嘅味,结果排一个钟得原味同菠萝皮味),建议大家都系等多一排先再去啦,水份偏高😅。 除咗麻糬波波之外,其他野系冇乜特别嘅,佢又唔系嘉多利饼屋又有D创意港式面包,Bon Bon就系Bon Bon,一间以麻糬波波作亮点嘅港式饼店😬。 麻糬波波$8(per piece) 价钱就真系平到无得再平,就系港式饼店嘅价位lor🤑。因呢个包空气感真系超高,买完冇一阵已经被胶袋压扁咗🥲。但我自己番焗嘅时候(先唔系叮啊),佢自然

[懒人包😅(总结):

真系好食嘅,会encore👍,但本人认为唔值得排一个钟咁耐,尤其系排到去只得一两只最普通嘅味道,性价比就真系无得顶架啦,建议大家过一排再去帮榇啦]

麻糬波波$8(per piece)

麻糬波波(原味+菠萝皮味)

价钱就真系平到无得再平,就系港式饼店嘅价位lor🤑。因呢个包空气感真系超高,买完冇一阵已经被胶袋压扁咗🥲。但我自己番焗嘅时候(先唔系叮啊),佢自然就会变涨咗。而个post封面摆盘𠮶张相系未焗嘅😅。

麻糬波波香气四溢,忆起儿时嫲嫲买比我嘅下午茶🥲。Size比平时波仔版嘅麻糬波波更大,里面唔似系平时气孔蓬松嘅样子,而真系好似有旧麻糬喺入面咁🤣。

麻糬波波

用手一拉开,麻糬内饀带来些少阻力,但又见到佢一丝丝被拉开但仍然纠缠著嘅模样,都会有些治愈感🥰。里面嘅质感系极之q弹软糯,烟韧有嚼头。虽然食唔到抹茶/朱古力嘅特别口味,但都令我回味无穷。

菠萝皮𠮶只嘅麻糬味道同原味𠮶只系一样嘅,佢唔系平时菠萝包嘅皮咁完整,呢个就呈沙漠龟裂嘅样子,但都唔会甩皮甩骨,为麻糬带黎甜味同牛油香,喺烟韧嘅层面上加入一层脆感。如果得呢只味同原味可以拣,我都建议大家买菠萝味🤓。

麻糬波波(原味+菠萝皮味)
麻糬波波
  • 原味麻糬波波