2018-02-11
近期真系试左好多麻辣火锅,好多都系汤底香但食材一般,份量少要追加之余价钱仲要唔平,即系唔抵食。今晚试呢间系新开嘅,应该唔似系开喺铜锣湾尖沙咀𠮶啲喺大陆台湾开过嚟嘅过江龙,见OpenRice 评分同相片唔错,又去开𠮶边就试下啦,而且天寒地冻最啱打边炉😚7点钟到达,好彩有订台,因为都full晒,地面𠮶层唔算多台,但每张台都好阔,方便摆放食物、调味同餐具。我哋点鸳鸯汤,麻辣红汤牛油并醉鸡锅。个锅上台比去过几间算耐,但算可接受嘅程度,而且好快滚起。首先上嘅系醉鸡嘅鸡 !其实我冇谂过系会成碟鸡另上,以为会系喺锅内,而家要食先落啲鸡就唔会系咁滚住好鞋而且大部分都系脾肉,食落虽然冇新东记啲醉鸡翼咁浓酒味,但都入味嘅!😋个醉鸡汤底一滚起已经闻到好香酒味,仲要后来愈滚愈香。另一半仲要将醉鸡碟上的酒倒埋入锅,酒味更浓,食到尾仲有阵甜味,渌菜一流👍🏻而个麻辣汤底啲牛油系另上,而家啲舖好似都兴做唔同做型,呢间就做到成条锦鲤咁。个麻辣汤系小辣,而我食咁多间佢系真正小辣到我觉得我可以食到,平日𠮶啲真系太辣。而且加左牛油真系几香。同埋每台每人都有罐麻油,真系觉得要解辣时点下真系唔错,我本身好中意食麻油,觉得呢度嘅
而个麻辣汤底啲牛油系另上,而家啲舖好似都兴做唔同做型,呢间就做到成条锦鲤咁。个麻辣汤系小辣,而我食咁多间佢系真正小辣到我觉得我可以食到,平日𠮶啲真系太辣。而且加左牛油真系几香。同埋每台每人都有罐麻油,真系觉得要解辣时点下真系唔错,我本身好中意食麻油,觉得呢度嘅都几香。
佢潜左水更加似真嘅😂
讲下配料先,牛同猪肉系冇乜特别嘅讲坚,不过呢间店都有好多重庆火锅主打嘅内脏,特别牛嘅部位,例如黄喉、牛胸爽,只系我同另一半冇叫。 呢间店都主打海鲜、 刺身嘅,另一半肠胃敏感,所以一向都少叫海鲜,今次我点了这墨鱼滑,又唔系话好特别好好味,中规中矩啦。 讲到真系好味嘅系呢个黑毛肚,处理得好好,佢切得咁大块都系渌到潜左水再捞上嚟都唔靭。仲有鸭血(冇影相)本身已经有落调味,唔会好似有啲店唔加调味只靠汤底嘅味就有排都唔入味。而且佢好大片又唔会渌几渌散晒。
最后我哋食埋个薯粉就好满足喇,薯粉放左落汤一阵就软身可以食,吸晒汤汁烟烟靭靭非常好味。我哋仲有叫娃娃菜、午餐肉同薯仔。不得不说系呢度杯茶好有惊喜,应该系玄米茶,非常香!冻左饮都好味😆 当晚埋单每人都要四百几,虽然冇叫海鲜,但每碟差不多68-80蚊,都几贵,但食物都几大碟,我哋叫左一转已经好饱。