2014-03-24
日日返工茶记米线车仔面,想食餐好,价钱又未必要豪,因为千両有五个lunch sets,价钱由$70至$130不等。因为一点到两点太多人,为免同人逼,一系早D一系迟D,我就两点半到达,唔驶等位叫左个海鲜刺身定食,见到在回转带上好靓又新鲜的寿司,先攞一碟季节限定的柑味油甘鱼!柑味好清新,加上油甘鱼的甜,好味!之后个海鲜刺身set到左,刺身好新鲜,但个冷乌冬不够涷,而且同沙律一样用芝麻酱,有D重复左的感觉之后唔够喉,再追加了香葱呑拿鱼腩军舰、特大帆立贝、及炙烧左口鱼背。香葱呑拿鱼腩军舰入口非常香,但紫菜有D林左。特大帆立贝真系特大!一口一定食唔哂,非常有口感!炙烧左口鱼背入口即溶,鱼油一下子在口腔入面徘徊⋯真不愧系我的最爱!本来已经十分满足,但朋友坚持要用甜品完美地完结这一餐,所以叫了绿茶糯米糍及菠萝雪芭。绿茶雪糕配糯米糍,100分之作,绿茶雪糕不太甜,糯米糍又软又有咬口!相反个菠萝雪芭就太差了,涷到结哂冰,直情要加热水入碗坐热先可以食到少少,味道亦不似菠萝!总结:来食刺身同寿司一定不会失望,lunch时段平D,食得开心D又返工努力博杀了