今日中午决定试试D2 Place One嘅 Chill Vietnam Cuisine & Bar,主打越南菜,选择多之余环境亦都唔错,非常适合返工lunch。今次我就拣咗最经典嘅 生牛肉汤河 来试试!生牛肉汤河 $70🥩 生牛肉上枱时仲系生嘅,放入滚热嘅汤底后慢慢变熟,肉质保持嫩滑,口感一流!🥬 配料如芽菜、香叶份量充足,带嚟爽脆口感,仲增添咗层次感。🍜 河粉质感唔错,唔会过淋,挂汤能力刚刚好。🍋 汤底鲜甜清香,唔会过浓或油腻,非常符合越南传统汤粉风格,仲有附上青柠同辣椒粒,可以按个人口味调整风味。虽然汤底冇去到越南当地咁浓厚,但还原度已经相当高,味道令人满意。如果可以提供无限量嘅芽菜、青柠等配料,整体体验就会更加完美!总体而言,喺香港想食返碗正宗越南牛肉河,呢间都算系唔错嘅选择!😋

生牛肉汤河 $70
🍜 河粉质感唔错,唔会过淋,挂汤能力刚刚好。
生牛肉汤河

2025-01-22