1K
❀ 迪士尼皇室宴会厅 #大屿山 ❀❗️迪士尼新推出皇室佳酿美食节 打卡一流味道有惊喜❗️——————————————————以前去迪士尼好少帮衬佢哋嘅餐厅,觉得多数又贵又唔好食,但最近佢哋推出左崭新嘅「皇室佳酿美食节」✨采取代币形式,一个金币换取一碟食物,有少少似food court嘅感觉,但卖相用心你摆咗唔少迪士尼嘅元素,绝对吸引大人细路嘅眼球😍另外食物质素出乎意料地比想像中高,当中包括获奖嘅环球美食、分子料理等等。由而家起至6 月 27 日逢星期五至日及公众假期都可以享用,大家快啲去迪士尼又玩又食啦!.想食嘅朋友可以预先喺网上以早鸟优惠购买美食节电子代币,每五个$200咁购买,仲可获赠限定唐老鸭主题纪念品😆而且迪士尼「奇妙梦想城堡」仲刚刚正式启动,13个城堡塔分别代表着13个经典迪士尼公主、女王嘅故事,几有特色!最正系而家冇乜游客,当日五一去到,最耐都只系排大约20分钟队,好快可以玩晒所有机动游戏🤩。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 皇室佳酿美食节 $200/五个代币分别有唔同嘅区域,每一个代币可以换一款美食、甜品及非酒精饮品,而酒精类饮品就需要两个代币。大部份都混入咗迪士尼卡通人物嘅元素,非常iga
❀ 迪士尼皇室宴会厅 #大屿山 ❀
❗️迪士尼新推出皇室佳酿美食节 打卡一流味道有惊喜❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 皇室佳酿美食节 $200/五个代币
分别有唔同嘅区域,每一个代币可以换一款美食、甜品及非酒精饮品,而酒精类饮品就需要两个代币。大部份都混入咗迪士尼卡通人物嘅元素,非常igable,小朋友实钟意🥰!

♥ 得奖名菜厨房
包含咗迪士尼乐园各个星级主厨嘅获奖菜式,系咁多个区域当中我最喜爱,又睇得又好味🥳!
✦「海鲜柚子沙巴翁」 (HOFEX Two to Tango – May 2015 (Silver Award)获奖菜式)
将意大利特色甜品沙巴翁变身成咸食,加入青口、大虾等等海鲜,有种浓郁鲜甜龙虾汤嘅味道,仲加埋运用分子料理整成鱼子形嘅柚子酱!

✦ 「烩川辣牛肉酥盒」(Angliss Culinary Professional Chefs Challenge – June, 2015, Singapore (High Silver Award)获奖菜式)
酥盒造成米奇形状米奇形状嘅,分别有充满麻辣香气嘅牛肉粒、香甜南瓜蓉、香滑薯蓉。又睇得又惹味!

♥ 环球美食专区专区
另一主菜区域之选😆有意粉、kebab、各种肉食,主打卖点有超过 1 米的芝士喷泉、用芝士王 - 帕马森干酪(Parmigiano-Reggiano) 即场制作卡邦尼意粉,钟意芝士嘅就啱晒🧀不过当日费事食得咁肥腻,所以就拣咗其他肉类。

✦ 鸡肉kebab
呢个算系咁多款中相对逊色,同一般嘅土耳其kebab完全唔同,用上印度薄饼制作,里面加入左鸡肉、洋葱、蕃茄等等。唔难食,不过同想像中有出入。

✦ 美式烧西冷
呢个烧西冷反而几有惊喜,冇谂过迪士尼乐园入面嘅烧西冷都有酒店水准!
切开粉嫩色,咬落去比想像中腍!

✦ 鸡肉沙爹串烧
好钟意佢嘅沙嗲酱,系非常香花生味𠮶种印尼沙嗲酱!只系略嫌鸡肉鞋咗啲。

♥ 分子甜品料理厨房
呢个绝对系咁多个区域当中最吸睛😍每份甜品都非常精美,而且又估你唔到嘅口感同味道!
✦ 朱古力森林杯
玩转黑森林蛋糕🍫用海绵朱古力蛋糕作底,加上运用分子料理方法处理覆盆子果酱,制作成一个薄膜,包裹著乳酪奶油~ 朱古力味够晒香浓,配上酸酸甜甜嘅覆盆子,既打卡又好味。

甜品专区
除咗分子料理嘅甜品之外,亦有用上迪士尼卡通整成嘅甜品🍰每款各有特色及味道。
✦ 米妮
用上米妮经典粉红色波点整成嘅红丝绒白朱古力慕丝蛋糕!内里再夹杂少许覆盆子酱,比想像中出色,层次非常分明。唯独系白朱古力会有少少甜。

✦ 米奇
呢款系榛子朱古力蛋糕,底下仲有香脆饼底,够晒浓郁,经典美味!

♥ 冷盘及沙律专区
如果想食得清淡啲都有呢个沙律冷盘专区🥗包括挪威香草三文鱼、意大利风干火腿配哈蜜瓜、鲜杂菜盘配自家制酱汁,不过我自己觉得相对上冇咁抵食,所以就冇试到。
♥ 饮品
最后仲有个饮品专区🥂分别有各地美酒、特色鸡尾酒、本地手工啤酒、果汁等等。
不过当时我哋都自己有带饮品,所以就悭返啲代币食野算。
——————————————————
✨整体味道: 4/5
✨环境装修: 4/5
✨服务态度: 3.8/5
✨性价比: 3.5/5
✨再访兴趣: 3/5 (一次难忘经历)
💞整体来讲
由而家起至6月27日嘅星期五六日及公众假期可以喺迪士尼享用「皇室佳酿美食节」✨用一个代币换取一个美食,当中大部份混入迪士尼卡通人物嘅特色,非常igable,而且味道比想像中出色得多,大部份都冇令我失望!依家迪士尼仲开启埋最新嘅城堡,加上冇乜旅客,所以大部份机动游戏都唔系好洗排队,绝对系去迪士尼玩嘅最佳时机!有兴趣嘅记住预先喺网上购买电子代币,会有早鸟优惠㗎😆另外提提大家,疫情期间,要喺到访乐园前 7 日内预先喺迪士尼入园网站预约及作出健康声明。