2021-09-15
我同同事嚟开V Walk食晏,我之前食过「笃笃船面」觉得几得意,而佢又话未食过,就一于入去开餐😊。啱啱到达𠮶阵,餐厅都几多人,始终正值午餐时间。店舖环境几靓,因为周围都好色彩缤纷🌈,有著红黄蓝绿四色嘅櫈仔,而且又有大大幅墙画。我留意到餐厅有搞唔少噱头活动,例如挑战最多食几多碗船面同埋斗快食船面嘅比赛。餐厅现时采用QR code落单📱,但如果嗌细船面餐就会拣到傻,要逐碗每个细项㩒,哈哈。反而以前划喺纸更一目了然。泰多茜牛柳船面($75),「茜人」食佢就啱哂,因为碗面坚系有真·激量芫茜山☘️。除咗面头堆生芫茜之外,佢个汤底都充满咗打溶哂嘅芫茜碎,所以每啖汤饮落都好重芫茜味。不过你亦都唔使担心,佢个汤浓得嚟好易入口,唔重臭青味,否则我都食唔到。但汤底偏少,金边粉又索汤,所以食到一半个汤已经蒸发咗八成。多茜船面嘅𩠌料包括慢煮嫩滑牛柳同炸猪皮。🥩牛柳俾到意外惊喜我,佢并唔系一般肥牛,反而系有一定厚度嘅牛肉片,似似哋牛腩,牛味突出,由生浸到熟,肉质冇变嚡。猪皮就麻麻哋,因为唔够酥脆。笃笃地道泰式细船面($55/五碗),细船面好的骰,不过五碗夹埋食都饱㗎🖐。每款有大约三至四啖,一次过可以试到唔同𩠌料、
1️⃣第一碗 = 牛柏叶 + 牛浓汤 +干河粉,我认为牛汤呢碗感觉最正宗,味道较浓,带点药材味。
2️⃣第二碗 = 牛丸 + 牛辣汤 + 米粉,估唔到辣汤嘅辣度都几强,牛丸就正常水平啦。
3️⃣第三碗 = 鸭血 + 牛清汤 + 檬粉,个人最钟意牛清汤,因为最香口同入味,而檬粉滑滑嘅口感亦好正。
4️⃣第四碗 = 猪腩肉 + 猪辣汤 + 全蛋面,猪辣汤同样辣,猪腩肉就唔错,够大块,又唔嚡。
5️⃣第五碗 = 猪肉丸 + 鸡清汤 + 米粉,猪肉丸几弹牙,鸡清汤味道最清淡,反而令炸蒜香更出。
泰式时菜($12),泰国舖竟然冇通菜卖有啲令人失望🙈,不过好彩佢碟生菜都卖得平,而且份量多。
蔗虾($16),好耐冇食过呢款小食,佢系儿时嘅味道👶🏻。佢即系由虾胶包住碌蔗,外层爽弹得嚟有啲似鱼饼。
虾饼($16),🍤虾饼比起蔗虾更Q弹,佢以吉列炸嘅方式整成,所以避免唔到有啲啲油。
总括嚟讲,笃笃船面富有自家特色,佢嘅食物味道未必令你好难忘,但胜在有创意,提供迷你船面🍜,打卡一流。吖唔系,定应该赞佢够传统呢,因为泰国嘅船面真系细细碗的。如果经过V Walk,不妨可以入嚟试吓,消费都唔算贵嘅。