2016-08-15
车爸爸悠长假期第十五天我哋走去乐富做点事,办完后下午茶时间走咗去米线阵吃我喜欢的米线,早餐也未吃的我俩饿得见什么也想吃,最后叫到一台都系,可幸最后都清了九成hehe~ 到埗时已二点半多但店内坐满客人,好彩取票后只等了约3分钟便有台了^0^ 餐厅装潢挺骨子,地方清洁,用上开放式厨房,而最正系冷气超足这点我很在意,因为车妈妈本身系火炉一个好鬼怕热架!! 这儿的选择超多,有热荤小食啦,有特色嘅凉拌还有菇菌时蔬添。而米线亦都同阿乜哥一样,选择咗汤底后可以随意选自己喜欢嘅𩠌菜,仲有唔同嘅辣度选择添!唔想伤脑筋嘅仲可以选择佢地嘅皇牌套餐,有米线先啦又小食仲有饮品添。本来劲想试最特别的冻青瓜豆浆,可惜太好卖已经售罄!最后我哋拣咗青柠柚子梳打同埋芒果铁观音。{青柠柚子梳打}原价18元, 我哋叫咗一份皇牌套餐所以系跟餐嘅,梳打都算够气,而味道也清新来配合辣食最好不过啦!先叫两份凉菜食下先^0^{麻辣拍青瓜}$12 系车爸爸最喜欢食的凉菜,青瓜很爽口始终喜欢吃拍出来的,味道带幽幽嘅麻香辣味不算太过强劲,所以车爸爸食得好开心。 {鸡丝粉皮}
这儿的选择超多,有热荤小食啦,有特色嘅凉拌还有菇菌时蔬添。
先叫两份凉菜食下先^0^
{鸡丝粉皮}原价$26而家我哋系跟王牌套餐上嘅,粉皮好爽滑冇异味,鸡丝亦都算有肉香而且唔会有鞋霎霎嘅质感。
{特盛米线}$50即系大杂烩,内里有牛肉片,白豚肉,鸡髀肉,爽滑鱼蛋,爽口牛丸,烟韧贡丸,火腿,松叶蟹棒,豆腐卜,鲜木耳鲜金菇和唐生菜,足足12款𩠌够爆了吗haha~
我拣咗{麻辣蕃茄汤底}另加$2当然只要了小辣因为我同车爸爸食吖嘛!汤底呷下蕃茄味很出亦鲜甜,而麻辣味就幽幽的随而跟上,相信如果可以食大辣应该更加好味*^O^*
然而咁多𩠌菜中我最爱就系呢个白豚肉,腩肉质感软滑带有香浓嘅白卤水味十分好吃。
白豚肉
而米线嘅质地亦都不错呀,浸久了亦不会糊口我钟意^_^
另一份系皇牌套餐的{大汗猪扒担担米线}$70,已包呢一碗米线同上述介绍嘅鸡丝粉皮和饮品一杯,比起散叫平了十多元,吃得下绝对系抵食嘅!
大汗猪扒担担米线
大汗猪扒炸得好酥香,配合埋面头的特色麻辣酱,香麻辣味也齐全, 呢个我同车爸爸都十分欣赏呢。
猪扒亦都系我喜欢嘅厚切,质感淋滑有肉感,我畀90分(^_-)
另外担担米线嘅汤底都好有惊喜 虽然不可以同上海菜馆去比较但系作为一间米线店佢合格有余,香,辣,麻味都齐全, 味道真的不错!
刚才食过白豚肉𠮶份卤水味好吸引所以决定要嗌一份{川味四合拼盘}$45来吃, 四味分别系黑醋猪软骨,麻辣肥牛,麻辣猪大肠及清甜萝卜。
川味四合拼盘
{麻辣猪大肠}卤得够晒入味,应有嘅肠味亦有留低,而且质地亦都十分软淋, 整体很出色*^O^*
但系依个{黑糖猪软骨}就更巴闭了!连从来不呷醋嘅车爸爸亦都赞叹不绝,我试了一件真的惊为天人,糖醋味道恰好唔抢喉之余加埋那份肉香味道真的很出色,而软骨质感更是脆而不硬,吃一绝无腻感,无论味道质感都系上佳之作。
相比之下萝卜就冇咁出色啦始终都系夏天不时不食吖嘛!大家都明白留待冬天才好好欣赏你吧!!