2011-09-18 1265 浏览
以附近咁多间酒楼黎计 , 我自己比较喜欢肇顺和稻香 , 不过公司请食饭 , 所以要跟大队 , 俾钱果个话事以前仲有做小菜套餐既时候 , 因为点心比例少 , 所以觉得食物质素没问题 ( 虽然是特价套餐 , 但是味道和份量都足巳令 大台所有人食得饱兼要打包 , 但系自从取消套餐之后 , 点心比例占大多数 , 所以逐渐觉得味道越来越一般 ,例如炸鱿鱼和脆素鹅 , 脆浆实在太硬太多 , 煎薄瓦礃唔知系唔系预早整定 , 感觉微暖 ; 虽然虾肉爽口 , 但系虾饺皮好厚 ,炸子鸡无变过 , 够味不过熟番些少会更好今次又系十几人迫系张所谓大台 , 我就坐系柱位旁边 , 更加迫过人 , 门口既带位阿姐真系唔掂当 , 唔理男客定女客 , 失惊无神用尽全力撞个 pat pat 入黎攞走餐牌 , 又唔预先扬声 , 又唔叫客人递过去, 唔通街坊级既酒楼真系连最基本既礼仪都欠奉 ,忽然又令我记起年初团年饭局 , 呢间酒楼女侍应唔理三七廿一 , 未搅清楚红酒类别就帮客人加酒 , 总之见系红酒就全部倒晒落酒杯
炸子鸡无变过 , 够味不过熟番些少会更好

忽然又令我记起年初团年饭局 , 呢间酒楼侍应唔理三七廿一 , 未搅清楚红酒类别就帮客人加酒 , 总之见系红酒就全部倒晒落酒杯

2011-09-12
庆祝纪念