每晚回家都会经过呢间粥店,不过每次都系怱怱而过。适逢今晚星期六,难得悠闲就试吓。店员介绍了夏日系列,包括三款冷面同三款冰碗甜品。心谂咁奇怪嘅,粥店卖呢啲...一心准备食粥,但系盛情推介之下,决定试吓新野。都好既,起码唔会食到汗流夹背。三款冷面之中,拣咗蒜醋捞薯粉。配料唔算好多,有火腿丝、木耳丝、青瓜丝同红椒丝,铺系面上。红薯粉用蒜蓉同黑醋拌匀,闻落好香,食落酸甜,几开胃,加上个粉好烟靱弹牙,口感几好,而且份量都几多,$28算系咁。食完薯粉,又嗌咗个木瓜雪耳糖水。值得一赞嘅系,糖水用一只雪到冻冰冰嘅银色碗盛载(唔怪得叫「冰碗甜品」),一摸个碗已经觉得透心凉,加分!👍🏻 碗糖水出奇地好味(可能因为事前无咩期望😅)。 木瓜同雪耳都切成细细嚿,煲到软硬适中,好易入口。木瓜味重,雪耳质地淋滑,配上脆身嘅南北杏,同埋冰冻嘅甜汤,完全系感观嘅一大享受,大热天时,真系无得顶呀!!!$20抵食!!👍🏻无谂过粥舖都有咁啱夏天食既野!😊

蒜醋红薯粉

木瓜雪耳糖水