2020-06-08 868 浏览
晚饭后心思思想食甜品,同先生行咗嚟广华街觅食,选择亦唔少,最后拣咗呢间颇有人气嘅甜品店。甜品选择多元化,主打窝夫雪糕同刨冰,亦有芋圆西米露、炖蛋、火焰雪山同传统中式糖水等比较主流嘅甜品,价钱亦算合理。虽然窝夫非常吸引,但刚刚食饱饭实在食唔落,唯有留返下次再挑战,最后我哋拣咗两款冰凉消暑嘅甜品。水晶仙草芋圆杯份量唔少,有寒天水晶、仙草、芋圆、西米同脆珠,口感各有不同,配搭清甜嘅椰汁糖水,非常合拍。三色芋圆份量颇多,大小适中,味道虽然唔算突出,但口感非常烟韧,非常讨喜。寒天水晶入口滑捋捋,味道偏淡,配搭糖水一齐食就啱啱好。榴梿小丸子西米露一上枱就散发住醉人嘅香气,榴梿西米露配搭小丸子同脆珠,西米露同脆珠卖相相近,但口感就好唔同,西米露入口软糯,而脆珠口感爽脆,加上烟韧同带少少糯米香嘅小丸子,令成个糖水嘅口感非常丰富。成个糖水嘅主角当然系榴梿,入口质感冰凉软滑,味道非常香浓,完全系幸福嘅滋味!两款西米露甜品各有千秋,两款都冰凉透心,好适合炎炎夏日,下次一定要留肚再嚟挑战雪花冰同窝夫!

水晶仙草芋圆杯

寒天水晶入口滑捋捋,味道偏淡,配搭糖水一齐食就啱啱好。

榴梿小丸子西米露

$50 (宵夜)