2024-04-09
先讲吓佢嘅招呼,本身一来到,老板就热情招待,指它们「秘制猪扒很出名」。不过后尾叫了那个少女落单,她先应了一下,之后就没有再过来,都要我们再叫她一声,🤷🏾才缓慢的过来下单。 以往和太太拍拖时,这个还是旧式的熟食市场,熙来攘往,大家争住用中间嘅位置,如果你食A店舖嘅嘢,可能要饮B店舖嘅东西。装修后的海防道熟食市场,就显得非常差劣,虽然将全部座位堆晒喺中间,两边就是𠮶间食店,但每次来到,一系就有人俾你坐𠮶个位,一系就叫你搬去第二个位坐。所以有时搜寻食店分数,都要睇吓「近绩」,有几次去过呢啲餐厅,就是一年内九成都系劣评🤦🏾或是批评多过赞赏嘅,多数你照去都会中伏。所谓秘制猪扒,唔好讲佢嘅味道系点样,肥、瘦、香抑或用好多松肉粉,你睇吓呢个所谓嘅秘制猪扒,只有切开了的三件,而且不能砌番做一件完整的猪扒。😠又试一下它的猪扒,质地本身已经偏瘦,只有边皮的位置带少许脂肪,其他都偏瘦,😩没有脂肪,难言美味,咁其实佢又有冇点样腌过呢?味道欠奉,虽然都叫做啖啖肉,不过又鞋,未至于完全干冇汁那一种,😫不过基本上,你求其去坊间是但一间餐厅,吃到的中下级餐厅的猪扒,质素也有这款,亦即是话,其实我随口都可以讲出四五间比
味道欠奉,虽然都叫做啖啖肉,不过又鞋,未至于完全干冇汁那一种,😫不过基本上,你求其去坊间是但一间餐厅,吃到的中下级餐厅的猪扒,质素也有这款,亦即是话,其实我随口都可以讲出四五间比佢美味嘅猪扒餐厅。
虽然佢其实收费唔算系非常昂贵,都是$49有个两𩠌面,一个正常的面饼,几件猪扒以及两只鸡翼,不算是收费昂贵,不过以午餐吃一顿面条来讲,即使收费唔贵,但它的质素也实在太低下了吧。
鸡翼就已经系最好嘅食品,起码都叫做有两大只,外皮够脆,内里不算完全干,不过其实,猪扒唔系完整成块,而鸡翼又只有两只,尽量避免太少了吧,真系讲句难听啲,我喺屋企食鸡翼,食剩攞嚟带饭都有四只啦。
又或者可以咁讲,细路仔,三岁以上小朋友,😕一次吃三四只鸡翼也不是奇怪的是吧,午餐还是正常嘅餐,比两只鸡翼,实属份量太少了。
公仔面其实又有什么特别呢?不弹,不爽,就是普通的福面,起码都叫做汤够热啰。
通常一有人比评语话啲餐厅实在贵,然之后乜都要咬一餐嘅网民就会话明码实价,写到明,冇人逼你去。例如沙嗲牛肉公仔面的方荣记, $70一碗,一班人话贵嘅时候,另一班人就会特登话明码实价冇人逼你去,但其实,给予评论也是人家的自由。
这儿冻饮支装瓶装都是$17 ,都唔使特别点样评论,你自己觉得天时暑热,需要消暑一下的话,就叫吧。😨
茶走味道应该算是这顿午餐最好了,茶味香浓,不算是搭棚或是唔够火喉那种茶,原奶份量不太多,算是合格,对得起廿零蚊一杯热奶茶奶茶。
因此,综合面条、猪扒、新娘、服务、环境,我觉得我对这间华香园的评价就是,又多一间,「快啲执更好」、「唔值得比钱佢赚」、「唔好影衰香港」的餐厅。😰
🤗你睇吓元朗嘅天奴猪扒,腌过,味道够香,甜中带咸;成记茶寮豉油汁猪扒,够厚够大,中间肉汁丰富;即使大埔街市熟食中心的炸猪扒上海面,有些人经常说其实内里都比较干,没太多肉汁,不过至少卖相看起来分量够多,应该又会比这儿的抵食,因此这家自称是秘制猪扒,简直是贻笑大方,遗臭万年。