2014-11-09
得知TST上楼开左间西班牙菜, 热爱西班牙菜既我当然不容错过! 这间小店都应很有名, 一早已full booking, 所以我跟3位友人即场walk in.. 等左差唔多1小时终于有位啦!先来的竟然是西班牙海鲜饭, 大家有去过正式西班牙餐厅既都知道海鲜饭系应该以pan上, D饭系好平咁贴向pan上, 上面再放海鲜如虾, 青口, 尤鱼等。饭会以茄汁做主。今日哩个海鲜饭... 我只可以话好fusion, 以小碗上, D饭仲加左TABASCO, 所以有D微辣, 味道都唔见得好夹。我唔系唔比自创菜式, 只是我认为西班牙海鲜饭系一款好standard既菜式, 餐厅够唔够正宗睇哩款菜式已经知道。份量细D都岩, 适合二人食用, 但菜式"造型", 用料及味道不宜过份偏离, 否则就系唔正宗!跟住系truffle fries, 黑松露味都几香, 如果薯条系用粗身的口感会更佳。仲有西班牙火腿菠菜奄列, 感觉几特别, 卖相吸引, 但感觉似系普通菠菜奄列, 完全食唔到西班牙火腿, 剩系见到onion啰.....水果茶哩款先藉得推介, 我地拣左以EARL GREY做底, 虽然未至于咖啡弄咁多生果, 但反而茶味跟
先来的竟然是西班牙海鲜饭, 大家有去过正式西班牙餐厅既都知道海鲜饭系应该以pan上, D饭系好平咁贴向pan上, 上面再放海鲜如虾, 青口, 尤鱼等。饭会以茄汁做主。今日哩个海鲜饭... 我只可以话好fusion, 以小碗上, D饭仲加左TABASCO, 所以有D微辣, 味道都唔见得好夹。我唔系唔比自创菜式, 只是我认为西班牙海鲜饭系一款好standard既菜式, 餐厅够唔够正宗睇哩款菜式已经知道。份量细D都岩, 适合二人食用, 但菜式"造型", 用料及味道不宜过份偏离, 否则就系唔正宗! 跟住系truffle fries, 黑松露味都几香, 如果薯条系用粗身的口感会更佳。 仲有西班牙火腿菠菜奄列, 感觉几特别, 卖相吸引, 但感觉似系普通菠菜奄列, 完全食唔到西班牙火腿, 剩系见到onion啰..... 水果茶哩款先藉得推介, 我地拣左以EARL GREY做底, 虽然未至于咖啡弄咁多生果, 但反而茶味跟水果味岩岩好, 味道不至于太甜。 最后的是日式红豆麻糬窝夫雪糕。我地比个名误会左, 以为系窝夫上有麻糬, 麻糬只系配料... 点知成份都系麻糬!! 饱到呢...... 其实麻糬本身无味, 要靠蜜糖或红豆蓉去调味, 所以唔太岩做"主菜", 沿用番窝夫会比较好, 配以几粒麻糬就足够..... menu有相就更加好....
题外话/补充资料:
店员态度唔好, 叫佢地加水几次都唔加, 张枱又摇黎摇去, 叫佢地揾野zip一zip枱脚又系唔zip, 有冇搞错?