2021-10-27
比起长沙湾总店,旺角分店嘅装修清新啲现代感啲,冇咁似old school饺子店,连侍应都好似年轻啲。平日6点已经满座,7点去到要等30分钟,可想而知甜记几好食。*南瓜忌廉鸡肉饺+粟米芝士鸡肉饺 蕃茄薯仔鱼汤 $42蕃茄薯仔鱼汤可以话系最多人拣,中汤清淡为主,鱼味极淡,蕃茄味浓。蕃茄煮到软腍,有几块飘浮紧。薯仔已经煮到变蓉,比例较蕃茄少,所以冇薯仔汤𠮶种沙沙口感。香芹芫荽猪肉饺+洋葱牛肉饺 鸡汤 $42鸡汤失色啲,唔够香之余,鸡味过淡,有种唔自然嘅感觉,但绝对冇味精。南瓜忌廉鸡肉饺每一粒汤饺都好大只,而且皮薄馅靓,非常足料。南瓜蓉非常腍,但甜度比蕃茄汤盖过咗,忌廉奶味淡,鸡肉份量唔多,但肉质新鲜。馅料比较散,唔太维持唔到饺子形状。粟米芝士鸡肉饺一咬开卜卜声,系饱满嘅粟米喺口入面爆开,甜粟米加埋新鲜鸡肉嘅鲜甜,整体无论口感定味道都好丰富。芝士份量唔多,我觉得芝士奶淡先可以食至呢个饺子嘅鲜甜。香芹芫荽猪肉饺芹菜比芫荽浓郁好多倍,基本上食唔到芫荽味,芹菜味道非常特出但有啲啲渣,猪肉新鲜冇腥味,但肉味同样俾芹菜味盖过左,可惜。
南瓜忌廉鸡肉饺+粟米芝士鸡肉饺 蕃茄薯仔鱼汤 $42
双并汤饺(8只)
香芹芫荽猪肉饺+洋葱牛肉饺 鸡汤 $42
双并汤饺(8只)
南瓜忌廉鸡肉饺
南瓜忌廉鸡肉饺