2024-10-03
今日去朋友位于启德嘅新屋housewarming, 顺便帮佢执屋~ 朋友话左答谢我 话要带我去佢新屋附近嘅一间港式创新茶餐厅 请我食晚饭🍽️ 我都系第一次试 就系位于启德话上盖AIRSIDE入面嘅三点三冰室啦🩵侍应好友善地带咗我哋去一个四人卡位度坐🤩个座位劲宽敞 坐得超舒服😎餐牌有超多超多野食拣!! 朋友话为左答谢我 叫我尽叫😝 咁我就唔客气啦😏😏薄荷青柠梳打(左)呢杯薄荷青柠梳打真系清新到爆!🍋🍃 每一啖都带有青柠嘅酸爽 再配埋薄荷嘅清凉感觉 饮落去即刻feel到透心凉😗呢杯嘢饮特别啱喺炎热嘅天气饮 绝对系解渴嘅好选择 饮完之后 口感系咁清新 令人精神一振 做咩都即刻醒神晒!👍狂牛(七喜,士多啤梨雪糕)(右)呢杯「狂牛」真系好玩又好饮🍓🥤 用七喜配上士多啤梨雪糕 呢个组合听落有啲奇怪 但饮落去你就会发现佢哋系完美嘅拍档🫶🏻七喜嘅气泡感配埋士多啤梨雪糕嘅甜滑 入口有种冰凉嘅冲击感 仲带住阵阵果香💕雪糕慢慢融化喺气水入面 变成一杯香甜又刺激嘅饮品🍧🎉 饮完真系令人回味 盐酥花枝丸(6粒)呢个盐酥花枝丸外脆内弹 真系好食🐙 每一粒都炸到金黄香脆 咬落去可以感受到花枝丸嘅鲜味同弹牙口感 🤓
薄荷青柠梳打(左)
狂牛(七喜,士多啤梨雪糕)(右)
盐酥花枝丸(6粒)
呢个盐酥花枝丸外脆内弹 真系好食🐙 每一粒都炸到金黄香脆 咬落去可以感受到花枝丸嘅鲜味同弹牙口感 🤓 盐酥嘅调味唔会太重 啱啱好带出花枝丸嘅鲜味 不错!
妙龄乳鸽
呢只妙龄乳鸽真系皮脆肉嫩 口感一流🕊️ 外皮烤得金黄香脆 但内里嘅鸽肉依然保持嫩滑多汁 每一啖都充满鸽肉嘅香气 加上简单嘅调味 完全突显出鸽肉嘅原汁原味 呢道菜真系非常值得一试😚
哈哈哈炒饭(下)
呢个「哈哈哈炒饭」真系名副其实 充满虾味 一啖落肚就令人开心到笑出声🍤 虾羔嘅香脆 虾米嘅咸香 再加上虾球嘅鲜甜弹牙 😊 三种虾嘅层次感完美融合 🍚 炒饭粒粒分明 每一口都充满海鲜嘅鲜香~ 呢碟炒饭绝对系虾迷嘅天堂 无论系口感定味道 表现得都非常出色😋
田园蔬菜粒炒饭(上)
田园蔬菜粒炒饭带有清新健康嘅感觉 系一个轻盈又美味嘅选择🥕🥦🍚 饭粒炒得好干爽 每一啖都可以感受到各种蔬菜嘅清甜脆口 似乎每一口都系充满维他命嘅能量 💪🏻配搭嘅蔬菜种类丰富 有红萝卜 青豆等 色彩缤纷 🌈 卖相亦非常吸引! 呢碟炒饭食落口感清爽 味道清淡但唔单调 食完唔会有负担 几啱钟意健康饮食嘅朋友🌿
最后食完晒所有野都忍唔住叫左杯「美禄暴龙」同「波萝冰」做甜品 作结尾👏🏻
呢杯「美禄暴龙」真系劲爆到唔得了🍫🦖 美禄味道浓郁得嚟 仲有一层厚厚嘅美禄粉铺喺面 饮落去嘅时候即刻感受到冲击感 好似你一啖就吞咗成个「暴龙」咁夸张!😆 下层嘅冰凉美禄本身已经够香滑 再加埋上面美禄粉嘅额外甜度同微微嘅沙沙口感 每一口都系浓郁嘅朱古力风暴🍫呢杯饮品真系非常之饱肚 饮完之后有种满足感 好似食咗一个甜品咁🤗
波萝冰
呢杯「波萝冰特饮」系真·夏日救星🍍🧊 饮落去第一啖已经感受到浓郁嘅波萝香味 酸酸甜甜 清新又解渴 ❄️ 冰凉嘅口感加上果香 真系令人一饮就精神爽利 好似喺炎热嘅天气即时开咗个冷气咁!😎
波萝嘅自然甜味同微酸口感平衡得啱啱好,唔会过甜过腻 仲有啲波萝块喺入面 增加咗饮品嘅层次感 每一口都充满清新果味同冰凉感觉 饮完之后口中仲留有果香 令人忍唔住想再嚟多一杯🍍🍹
好多谢朋友带左我黎试三点三冰室 食物质素好高 同埋真系好有惊喜🤭 玩味十足 食得超开心🧡 系一个十分enjoyable嘅晚餐 期待下一次来临🤎